101 cukierni otrzymało certyfikat, który uprawnia do wypieku tradycyjnych rogali świętomarcińskich.
Poznański rogal świętomarciński od 19 listopada 2008 roku może szczycić się unijnym znakiem geograficznym. Certyfikaty „Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej” przyznawane są co roku. Oceny wypieków dokonuje Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, który przyznaje ich twórcom dyplomy potwierdzające jakość.
W tym roku certyfikat przyznano 101 cukierniom. 89 z nich odnowiło swoje prawa do wypieku, a pozostałe 12 dopiero co je nabyło. Certyfikaty wręczył m.in. zastępca prezydenta Miasta Poznania Jędrzej Solarski.
– W rogalach świętomarcińskich najbardziej cenię sobie niepowtarzalny smak i aromat. Nie odmówiłbym sobie takiej przyjemności zwłaszcza 11 listopada. Każdy mieszkaniec naszego Miasta powinien tego dnia chociaż spróbować naszego regionalnego specjału – mówi prezydent Jędrzej Solarski.
Dyplom potwierdzający jakość to dla cukierników prestiżowe wyróżnienie. Zgodnie z unijnymi wytycznymi rogal świętomarciński może być bowiem wypiekany wyłącznie w Poznaniu lub w wyznaczonych powiatach Wielkopolski.
Źródło: poznan.pl