101 cukierni z certyfikatem uprawniającym do wypieku rogali świętomarcińskich


101 cukierni otrzymało certyfikat, który uprawnia do wypieku tradycyjnych rogali świętomarcińskich.

 

Poznański rogal świętomarciński od 19 listopada 2008 roku może szczycić się unijnym znakiem geograficznym. Certyfikaty „Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej” przyznawane są co roku. Oceny wypieków dokonuje Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, który przyznaje ich twórcom dyplomy potwierdzające jakość.

W tym roku certyfikat przyznano 101 cukierniom. 89 z nich odnowiło swoje prawa do wypieku, a pozostałe 12 dopiero co je nabyło. Certyfikaty wręczył m.in. zastępca prezydenta Miasta Poznania Jędrzej Solarski.

– W rogalach świętomarcińskich najbardziej cenię sobie niepowtarzalny smak i aromat. Nie odmówiłbym sobie takiej przyjemności zwłaszcza 11 listopada. Każdy mieszkaniec naszego Miasta powinien tego dnia chociaż spróbować naszego regionalnego specjału – mówi prezydent Jędrzej Solarski.

Dyplom potwierdzający jakość to dla cukierników prestiżowe wyróżnienie. Zgodnie z unijnymi wytycznymi rogal świętomarciński może być bowiem wypiekany wyłącznie w Poznaniu lub w wyznaczonych powiatach Wielkopolski.

 

Źródło: poznan.pl

Dodaj komentarz