Gotowanie pod chmurką (Galeria)


W niedzielę na Jeziorem Maltańskim zainicjowano I Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej w Poznaniu.  Szefowie kuchni 4 restauracji biorących udział w Festiwalu zainaugurowali go pokazami gotowania na żywo. Patronem medialnym Festiwalu jest Nasz Głos Poznański.

Rozpoczął szef kuchni restauracji Pastela – Marcin Michalski, który przygotował polędwiczki wieprzowe na puree marchewkowym ze szczyptą imbiru, serwowane ze świeżą glazurowaną figą i sosem cytrynowym. Kolejny urzekający otwartością pokaz należał do Juliana Redondo-Bueno, który szefuje w kuchni Pika-Pika vine bar i tapas. Julian gotując wprost na chodniku przygotował oryginalną hiszpańską paellę z królikiem, kurczakiem i zieloną fasolką. Kolejnym szefem, który podzielił się swoją wiedzą i pasją był Krzysztof Kucharski z restauracji 3 Kolory Cafe Grill & Resturant. Krzysztof oczarował kubki smakowe publiczności łososiem podanym na zielonym szparagu i groszku z aksamitnym sosem koperkowy. Stawkę zamykał szef kuchni restauracji Mosaica w Hotelu Andersia – Jakub Ignyś. Jakub zaserwował jesienne risotto z prawdziwkami, kurkami i boczniakami oraz zademonstrował innowacyjne zastosowania ciekłego azotu w kuchni, którym zamroził oliwy smakowe i zioła nadająć daniom, nie tylko spektakularny smak, ale i niecodzienny wygląd.

W ramach pokazu odbył się także konkurs rozpoznawania smaków kuchni śródziemnomorskiej. Nagrodami w konkursie były 4 zaproszenia do restauracji Kulinarnego Poznania: BlowUp Hall, Bokeh, Pracowni i 3 Kolorów.

Pokazy Livecooking otworzyły 14-dniowy Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej.

Organizatorem festiwalu jest:

 

Dodaj komentarz