Poznańscy sushi masterzy najlepsi


Konkurs „Global Sushi Challenge” organizowany jest przez World Sushi Skills Institute z Japonii oraz Norwegian Seafood Council – Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza. Jest to największy, jaki został zorganizowany do tej pory, międzynarodowy konkurs dla sushi masterów. Krajowe finały konkursu odbędą się w 14 państwach między majem a październikiem 2015r, Wielki Finał w listopadzie w Japonii.

DSC_1588

Polski Finał odbędzie się 9 września w Centrum Technik Kulinarnych Doram, Grupa Dora Metal, w Warszawie. Dora Metal jest partnerem konkursu. Eliminacje trwały do 31 lipca. W eliminacjach mógł wziąć udział każdy sushi master z minimum 3-letnim doświadczeniem w zawodzie. Poznańscy sushi masterzy okazali się najlepsi, bowiem aż czterech ich awansowało do finału.

Zadaniem konkursowym było: zaprezentowanie zdjęcia własnej, oryginalnej kreacji sushi, składającej się z przynajmniej 8 różnych rodzajów sushi z łososiem norweskim, łącznie 20 kawałków. Można było wykorzystać wszystkie części łososia lub / i połączyć je z innymi składnikami. Przesłanie jednego, autorskiego przepisu na kreację sushi z łososiem norweskim – „arcydzieło”!

Spośród 34 aplikacji, które wpłynęły na konkurs, jury wybrało 20 finalistów, które oceniało przede wszystkim zgodność nadesłanej pracy z zadaniem konkursowym oraz kreatywność startujących. Wszystkie prace opatrzone zostały numerami według kolejności nadsyłanych zgłoszeń i jury nie znało nazwisk startujących.

Do polskiego Finału Konkursu Global Sushi Challenge, zakwalifikowało się 4 poznaniaków: Piotr Cieślak – Dokku Sushi Bar, Poznań, Patryk Jerzykowski – Goko Restauracja Japońska Poznań, Piotr Lachowicz – MATII Poznań i Janusz Sępkowski – MATII Sushi Poznań.

sepkowski janusz

Spotkaliśmy się z Januszem Sępkowskim, który opowiedział nam o swojej pasji, bo jak się okazuje to nie tylko praca:
– Rytuał przygotowywania sushi, tradycja tej potrawy to są elementy, które zafascynowały mnie już na początku drogi z kuchnią japońską. Minimalizm, prostota – bardzo bliskie mi wartości, odnalazłem właśnie w tradycyjnej kuchni japońskiej. Do akademii sushi w Kopenhadze trafiłem na studiach (turystyka i rekreacja, specjalizacja: hotelarstwo i gastronomia). Tam właśnie zdobywałem pierwsze szlify pracy z tak wymagającą potrawą, jak sushi. Pod okiem sensei z wieloletnim doświadczeniem, mistrzów z Japonii, Filipin czy Tajlandii, uczyłem się podstaw zarówno sushi, jak i yakitori, czyli sztuki grillowania. Edukacja tam zajęła mi 3 lata, po tym czasie wróciłem do Polski i podjąłem pracę w poznańskiej restauracji ze specjałami sushi – Matii Sushi, jako sushi master. Z czasem stałem się odpowiedzialnym za restaurację szefem sekcji. Matii Sushi to „mała Japonia” w samym sercu Poznania, gdzie przygotowywane są specjały sushi w ideologii poszanowania tradycji kuchni japońskiej. To droga ku doskonałości, którą idę wraz z moim zespołem już siedem lat.

sepkowski janusz1

O swoich szansach w finale Janusz Sępkowski mówi: – Nigdy nie brałem udziału w takim projekcie jak konkurs sushi masterów. Awans do finału jest wyróżnieniem dla mojej wieloletniej pracy. Mam nadzieję na zwycięstwo, jak zapewne wszyscy z 20 finalistów, ale czas i przebieg konkursu zweryfikuje moje oczekiwania. Podchodzę do tego wyzwania z dużą pokorą, jak i zaangażowaniem. Jest to kolejny z etapów na mojej drodze zawodowej. Konkurenci to jedni z najlepszych w kraju, więc trzeba podnieść rękawice. Niech wygra najlepszy!

Finalistom serdecznie gratulujemy!

W jury Finału Polskiego zasiądą:
2 przedstawiciele World Sushi Skills Instiutute z Japonii
Wojciech Popow – Prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Sushi
Andrzej Polan – Ambasador Norweskich Ryb i Owoców Morza w Polsce
Maciej Nowak – krytyk kulinarny

Wszyscy finaliści zaproszeni są do udziału w Seminarium, organizowanym przez World Sushi Skills Institute. Uczestnicy Seminarium, po zdanym teście, otrzymają Certyfikat International Sushi Proficiency – jest to jedyny uznany i akceptowany na całym świecie oficjalny certyfikat, przyznawany przez japońskie stowarzyszenie sushi.

Dodaj komentarz