Jarmark Dobrego Smaku kusi w Poznaniu


Dzisiaj rozpoczyna się IX już edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, a wraz z nim – Jarmark Dobrego Smaku, czyli prawie sto pięćdziesiąt stoisk z najlepszymi tradycyjnymi, lokalnymi i po prostu… smakowitymi produktami wytwarzanymi przez regionalnych producentów z Polski i zagranicy.

Julian Redondo Bueno- www.redondobueno.com-120

– Pomiędzy 13. a 16. sierpnia na poznańskim Starym Rynku na pewno nie zabraknie najlepszych serów, pieczywa, tradycyjnych przetworów, wyselekcjonowanych win czy wysokogatunkowych wędlin, ekologicznych warzyw oraz rękodzieła. Z pewnością też będzie można skosztować (i zakupić) włoskich trufli, win z winnic z całego świata (ze szczególnym uwzględnieniem Europy Środkowej i Wschodniej), wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy – mówi organizator Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, Wojtek Lewandowski

Wśród bogatej oferty wystawców na szczególną uwagę w tym roku zasługuje z pewnością stoisko Ottomańska Pokusa, które proponować będzie najwyższej jakości wyroby przygotowywane według tradycyjnych receptur kuchni tureckiej z czasów osmańskich. Na gości festiwalowych czekać będą tradycyjne baklavy, czyli słodkie przekąski wykonane z warstw ciasta filo, wypełnione posiekanymi orzechami włoskimi lub orzechami pistacjowymi z dodatkiem syropu cukrowego. Drugim flagowym produktem tureckim jest serlava, której mamy nadzieje nie zabraknie dla żadnego z festiwalowych smakoszy. Jest to pieczone lub smażone ciasto filo z serem feta i pietruszką. Danie to swymi korzeniami sięga tradycji Imperium Osmańskiego.

Kolejnym wartym odwiedzenia stoiskiem będzie łączone stoisko z dobrze znanymi poznaniakom kozimi Serami Łomnickimi (odwiedzają nas co roku!), szerokim wyborem (nieczęsto w Polsce spotykanych) win armeńskich oraz słodkimi i wytrawnymi przetworami z manufaktury Towary Niezwykłe Joanny Sławińskiej.

Sery Łomnickie, produkt tradycyjny Dolnego Śląska, wytwarzane są w ekologicznym gospodarstwie Kozia Łąka, położonym niedaleko Jeleniej Góry, u stóp Karkonoszy, z pięknym widokiem na Śnieżkę. Wielokrotnie nagradzane na rozmaitych festiwalach i konkursach serowarskich, są to jedne z najbardziej znanych i najdłużej produkowanych polskich tzw. serów zagrodowych. Warto podejść, popytać i popróbować, gdyż asortyment Koziej Łąki to w sumie kilkadziesiąt różnych serowych i mlecznych specjałów – począwszy od kozich jogurtów, buncu, czy bryndzy, poprzez ricottę i twaróg, na idealnych m.in. do wina serach długodojrzewających i polskim ‘parmezanie’ skończywszy.

Wina ArmeńskieA skoro o mariażu win i serów mowa… tuż obok Łomnickich na swoje stoisko zapraszać będzie Pavel Portoyan, importer win armeńskich oraz niezrównany mistrz kaukaskiej kuchni z Krakó Slow Grill & Pavel Portoyan. I, choć to właśnie Armenia uważana jest przez wielu za kolebkę winiarstwa (wykopaliska pokazują, iż wino wytwarzano tam już ok 4 tys. lat p.n.e.!), to w naszym kraju ciągle dość trudno jest spotkać w sklepach. Tym bardziej warto spróbować ich podczas Festiwalu.

– W asortymencie Pavla na pewno znajdzie się coś dla każdego podniebienia (zarówno tego, które preferuje smaki wytrawne, jak i tego, które woli słodkości), warto jednak zapytać o jedną z ormiańskich specjalności – wino z owoców granatu. Szczególnie to w wersji wytwarzanej z całych owoców (wraz ze skórką), którego smak jest naprawdę niepowtarzalny. Sami spróbujcie – mówi Wojtek Lewandowski

Towary NiezwykłeWraz z Serami Łomnickimi i Winami Armenii wyroby swe zaprezentuje Manufaktura Towarów Niezwykłych Joanny Sławińskiej. To ręcznie wytwarzane, nietuzinkowo zapakowane i, przede wszystkim, unikalne (jeśli chodzi o smak) konfitury, musztardy i sosy produkowane w małej rodzinnej wytwórni w podwarszawskich Łomiankach.

– Konfitura malinowa z ajerkoniakiem i kokosem, wiśniowa z rumem, czy jagodowa z żubrówką, musztarda jabłkowa z calvadosem, musztarda korzenna z nutami pomarańczy, czy… pijane bakalie, to tylko niektóre z kilkudziesięciu rodzajów przetworów, jakie można będzie spróbować i kupić na stoisku – zachęca Wojtek Lewandowski

Na sam koniec  warto również zobaczyć prawdziwą gratkę tegorocznego festiwalu – włoskie trufle i przetwory truflowe od Italmania. Trufle to prawdziwy rarytas smakoszy, doceniany przez najwybitniejszych szefów kuchni, składnik wykwintnych dań, baza produktów i przystawek. Italmania, importer tych znakomitości, w swej ofercie proponuje nie tylko świeże produkty ale i przetwory na ich bazie (salsa truflowa), masło truflowe, oliwy smakowe na bazie trufli czy figi w czarnych truflach.

IX edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku już zapowiada się smakowicie! Zachęcamy do zaplanowania wolnego weekendu w połowie sierpnia i spędzeniu go z nami w Poznaniu!

Lista wszystkich wystawców na profilu facebookowym: www.fb.com/OgolnopolskiFestiwalDobregoSmaku.

IX_OFDS_mapa_wystawcow

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to nie tylko Jarmark, ale wiele imprez towarzyszących, jak konkursy, warsztaty dla dzieci, tematyczne kolacje, scena muzyczna, degustacje i pokazy kulinarne

Fot. Julian Redondo Bueno

Pełen Program poniżej: 

Czwartek – 13 sierpnia 2015
Warsztaty, laboratoria, degustacje

18.00 Wina z Polski w Środkowej Europy – Laboratorium smaku prowadzi Robert Makłowicz, wstęp 40zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego. Rezerwacje kontakt@ofds.pl

20.00 „Przyjęcie chrzcielne Mieszka I” – kolacja historyczna, Restauracja „A nóż widelec”- wstęp z zaproszeniami. Akredytacje dla mediów i blogerów – kontakt@ofds.pl

Inne wydarzenia

11.00 – 14.00 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, Scena Festiwalu 11.20 – 14.30, Ogłoszenie wyników – 15.00 Scena Festiwalu

14.00 – 17.00 „Stół Mieszka i Dobrawy” – konferencja popularno-naukowa. Prelegenci: Robert Makłowicz, Piotr bikont. Prof. Jarosłąw Dumanowski, Paweł Lis, Hanna Lis. Brama Poznania, ul. Gdańska 2 (Śródka). Wstęp wolny.

Scena Festiwalu

11.30 – 15.00 Pokazy Kulinarne w ramach konkursu Naksze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów

15.00 Wręczenie nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

17.30 – 21.00 Koncerty

18.00 Koncert Zumba Panduri Folk

Piątek – 14 sierpnia 2015
Warsztaty, laboratoria

14.30, 15.30, 16.30 Warsztaty dziecięce – „Stół Mieszka i Dobrawy”, mini-wykłady historyczno-kulinarne połączone z warsztatami, skierowane do dzieci w wieku 6-10 lat. Prowadzi Katia Roman Traska, Wstęp wolny, obowiązują wcześniejsze zapisy – kontakt@ofds.pl

10.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne WWF – ochrona różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Warsztaty dla mediów, kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i blogerów. Prowadzi Sebastian Gołębiewski, Restauracja Toga Wymagana rejestracja – kontakt@ofds.pl

18.00 Wszystkie smaki zielonej herbaty – laboratorium smaku, prowadzą Marta Okińczyc i Szymon Konrad, 18.00, kwiaciarnia – herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 25zł. Zapisy kontakt@ofds.pl

Inne wydarzenia

8.00 – 12.00 Smaczne Lato w Mieście na poznańskim Zielonym Targu , czyli producenci ekologicznej żywności zapraszają na (bezpłatne!) degustacje smakowitych dań na bazie swoich specjałów; w programie, oprócz rozkoszy podniebienia, także eko-warsztaty z niespodziankami dla dzieci; Zielony Targ, Rynek Bernardyński, www.fb.com/PoznanskiZielonyTarg/events

13.00 – 15.30 Radiowa Kuchnia Merkurego, gotują red. Andrzej Ogórkiewicz, Robert Makłowicz, Piotr Bikont Stary Rynek, plenerowe studio Radia Markury

17.00 – 19.00 Sheraton dla UNICEF’u – wspólne lepienie pierogów ze znanymi i lubianymi w ramach programu Road to Awareness, namiot UNICEF, Stary Rynek – akcja charytatywna.

20.00 Szopka & Makłowicz Prezentują, kolacja degustacyjna z kaczką i winami w roli głównej. Hotel Sheraton Poznan. Bilety (150zł) – hotel Sheraton, Tel. 61 655 20 00.

Scena Festiwalu

13.00 – 16.00 „Stół Mieszka i Dobrawy” – pokazy kuchni historycznej, prowadzi Maciej Nowicki

17.30 – 22.00 Koncert zespołu Cadillac ‘58

Sobota – 15 sierpnia 2015 – Dzień z Powiatem Poznańskim
Warsztaty, laboratoria

12.00 i 15.00 Warsztaty kulinarne z ARR – indyk z chowu zrównoważonego oraz wołowina rasy „Highland”. Restauracja Toga, wstęp wolny, obowiązują zapisy kontakt@ofds.pl

13.00 Chaczapuri. Chinkali i nie tylko – warsztaty kuchni gruzińskiej. Prowadzi Griorgi Bezhushvili, kwiaciarnia – herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 45zł. Zapisy kontakt@ofds.pl

Pokazy, animacje, konkursy i inne

Konkurs Polska Nalewka Roku 2015:

14.00 – 18.00 Obrady Jury Hotel Sheraton

19.30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród Scena Festiwalu, Stary Rynek

20.30 Spotkanie degustacyjne dla uczestników konkursu Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, obowiązują zaproszenia

Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego 2015

11.30 – 12.30 Obrady Jury (degustacja) Dziedziniec Muzeum Archeologicznego

19.30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród Scena Festiwalu, Stary Rynek

Scena Festiwalu

13.00 – 16.00 Pokazy Kulinarne (Krystian Szopka, Grzegorz Łapanowski, Jan Grabkowski )

16.30 Koncert – Wojciech Szopka Trio

18.00 Koncert – Gentle Jazz Trio

19.30 Wręczenie nagród w konkursach Smak Powiatu Poznańskiego 2015, Polska Nalewka Roku 2015

20.30 Koncert – Affabre Concinui

Niedziela – 16 sierpnia 2015 – Europejski Dzień Produktów Regionalnych i Tradycyjnych
Scena Festiwalu

12.00 – 16.00 Pokazy Kulinarne – Trzy Znaki Smaku

17.00 Koncert – Dixie Company

Dodaj komentarz