Do grilla, gotowi, start! (Przepisy)


Grillowanie to podobno narodowy sport Polaków. Z wytęsknieniem czekamy na pierwsze ciepłe dni i rozpoczęcie grillowego sezonu. Stajemy się też bardziej wybrednymi klientami i nie ograniczamy się tylko do grillowania kiełbasy. Polacy coraz częściej sięgają po mięsa i produkty przygotowane specjalnie do pieczenia na ruszcie.

Decyzję o przygotowaniu grilla często podejmujemy bardzo spontanicznie. Nie chcemy też spędzać w kuchni mnóstwa czasu. W końcu grillowe przyjęcie należy spędzić pod chmurką! Grillowanie to najczęściej domena mężczyzn. Jak wiadomo, cenią sobie oni szybkie i sprawne zakupy, dlatego najczęściej sięgają po mięsa, które można od razu wrzucić na ruszt.

– Gotowe produkty na grilla to ogromna wygoda dla klienta. Oszczędzają czas, nie tracąc na jakości. Nowa linia mięs w marynacie od ZM Pekpol to doskonale przyprawione mięso poddane naturalnemu procesowi pasteryzacji. Wystarczy wyciągnąć je z opakowania i położyć na rozgrzanym grillu. Warto pamiętać, że produkt gotowy absolutnie nie oznacza gorszej jakości – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wśród Polaków największym powodzeniem cieszą się grillowane kiełbasy, jednak z roku na rok coraz chętniej sięgamy też po mięsa. Najczęściej wybieramy karkówkę, a zwolennicy mniej tłustych potraw stawiają na pierś z kurczaka. Na grillu najlepiej smakują mięsa zamarynowane dzień wcześniej. Nie zawsze mamy czas na długie przygotowania, możemy mieć też problem z doborem odpowiednich przypraw. Dlatego tak chętnie wybieramy gotowe specjały.

Dziś proponujemy trzy smakowite potrawy z karkówką i piersią z kurczaka. Dzięki temu, że mięsa są już w gotowej aromatycznej marynacie, będzie można skupić większą uwagę na dodatkach.

Grillowany kurczak z egzotycznymi owocami
grill 01Składniki:
1 filet z kurczaka w marynacie ZM Pekpol
1/4 ananasa
1/2 mango
1/2 awokado
1/2 papryczki chilli
kilka piórek czerwonej cebuli
gałązka świeżej kolendry
1/2 cytryny
1/2 limonki

Przygotowanie:
Kurczaka upiec na grillu. Ananasa, mango i awokado pokroić w kostkę. Drobno posiekać cebulę i chilli. Wszystko wymieszać i polać niewielką ilością soku z cytryny i limonki. Podawać z  ugrillowanym filetem i przyozdobić gałązką kolendry oraz ćwiartkami cytryny i limonki.

grill 02Grillowana karkówka pieczona z rozmarynem i zieloną fasolką

karkówka w marynacie ZM Pekpol
300 g zielonej fasolki szparagowej
3 plastry boczku duńskiego parzonego ZM Pekpol
kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:
Na plastrach karkówki ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso upiec na grillu. Fasolkę przez chwilę parzyć we wrzątku, następnie owinąć plastrem boczku, ułożyć na tacce do grillowania i upiec na ruszcie.

 

grill 03Kolorowy kurczak na patyku

1 opakowanie fileta z kurczaka w marynacie ZM Pekpol
1 cukinia
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
oregano, sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę. Cukinię, cebulę i papryki pokroić w plastry, doprawić je solą, pieprzem, oregano. Składniki nadziewać kolejno na patyczki do szaszłyków. Grillować na tackach.

Dodaj komentarz