Tradycja vs Przyszłość w Noc Restauracji


Tradycyjne, regionalne receptury kontra nowoczesne, często eksperymentalne techniki przyrządzania dań będą tematem głównym kulinarnej imprezy w Polsce, która zyskała już markę i renomę. Tegoroczne nocne biesiadowanie odbędzie się również po raz czwarty w Poznaniu. Ta wyjątkowa Noc będzie miała miejsce 29 maja.

noc

Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji jest zestawienie kuchni tradycyjnej (historycznej) z kuchnią przyszłości (nowoczesną). W nocnych daniach lub w całym nocnym menu, przygotowanym specjalnie na ten wieczór znajdą się potrawy nawiązujące do tematu przewodniego.

Czwarta edycja imprezy została zaplanowana na 29 maja 2015 roku, kiedy to: restauracje będą otwarte do późnych godzin nocnych. Każda restauracja przygotuje pokaz kulinarny prowadzony przez Szefa kuchni. Każda restauracja przygotuje specjalne Nocne Danie – dostępne wyłącznie podczas Nocy Restauracji. Każda restauracja przygotuje Nocne Menu – na duży apetyt oraz Nocne Danie – dla tych, którzy pragną skosztować jak najszerszej gamy smaków. Odbędą się konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.

– Bardzo ważnym elementem czwartej edycji Nocy Restauracji jest jej temat przewodni: Tradycja vs Przyszłość. Szefowie Kuchni mają zatem bardzo duże pole do popisu, serwując dania kuchni regionalnej, bazujące na wielowiekowych recepturach lub eksperymentując w kuchni z najnowszymi kulinarnymi trendami jak np. kuchnią molekularną czy metodą sous vide. Najciekawiej zapowiadają się na pewno autorskie dania łączące w sobie zarówno tradycję, jak i przyszłość – mówi Hubert Gonera.

W Poznaniu odwiedzić będzie można następujące restauracje: Monidło, Figa, Cucina, Gusto, Blow up Hall 5050, Jadalnia, Bazar 1838, Voyager Wine Club, Fusion w Hotelu Sheraton, Flavoria w Hotelu Andersia, Hugo, Toga, Pastela, Kyokai, Nifty No. 20, Zagroda Bamberska.

W czasie spotkania w gościnnych progach Bazar 1838, gdzie jak zwykle wspaniałymi wyrobami cukierniczymi podjął gości szef kuchni Jacek Fedde ujawniono nieco rąbka tajemnicy co do Nocnego Menu.

DSC_1120

– Rzekł ktoś rzucając chudą żonę: – Kości zostały rzucone! To fraszka Jana Sztaudyngera. My kości nie będziemy rzucać, ale damy się nimi pobawić w naszej restauracji – stwierdzili Ewa i Piotr Michalscy właściciele Togi.

– Ja głównie sięgnę po zasoby z okolicy – powiedział szef kuchni Pałacu Mierzęcin, Dawid Łagowski. A że spiżarnie naturalne są pełne, dziczyzny, sandaczy rukwi wodnej, warzyw można być pewnym, że będzie smacznie.

SONY DSC

Nie sposób było w czasie spotkania szefów kuchni nie wspomnieć o Chrisie Petersenie, który kilka dni temu zmarł. Wspaniały, człowiek pełen kulinarnych kreacji. Jego kaczka confitowana i obwinięta słonym ciastem z rogala świętomarcińskiego podbiło podniebienia poznaniaków, a samemu Chrisowi przysporzyło wyróżnienie w podsumowaniu ubiegłorocznej edycji.

Menu restauracji wraz ze zdjęciami oraz sposobem głosowania na najlepsze danie nocy już wkrótce pojawi się na stronie www.nocrestauracji.pl

Dodaj komentarz