Dziś Noc Restauracji


Już dziś (30 maja) III edycja Nocy Restauracji w Poznaniu. W tym roku zabawa skupia się na motywie smaku miasta, regionu i świata. Do przedsięwzięcia zostały zaproszone wyłącznie autorskie restauracje, które pracują na wyselekcjonowanych produktach i posiadają prawdziwie kreatywnych szefów kuchni.

Restauracja Hotelu NH Poznań _ chef Rafał Soroczyński i Julian Rodendo Bueno (2)

– Zależało nam, aby utrzymać kierunek obrany w II edycji imprezy polegający na promocji wielkopolskich produktów kulinarnych najwyższej jakości i kreatywnego podejścia do tradycji poznańskiej kuchni – wyjaśnia Hubert Gonera, pomysłodawca Nocy Restauracji z poznańskiej firmy Landbrand. Nie chcieliśmy jednak na siłę zachęcać restauracji o profilu włoskim, francuskim czy japońskim, które na co dzień tworzą doskonałą kuchnię, do sztucznego sięgania po wielkopolskie tradycje. Dlatego poszerzyliśmy formułę o smaki świata – dodaje Gonera.

Zarówno specjalne menu, przygotowywane wyłącznie na tą noc, jak i wyjątkowe nocne dania walczące o Grand Prix Nocy Restauracji to propozycje oddające kreatywność poznańskich szefów kuchni. Warto dodać, że każdy lokal przygotował specjalny pokaz, który przeprowadzi szef kuchni. Tego wieczoru można będzie nie tylko poznać smaki, ale i osoby, które za nimi stoją.

Hugo Restaurant_ Policzki Świnki Złotnickiej, Szparagi, Bakłażan, Buraczki i Trzustkawi (3)

Założenia imprezy są takie, że nocne menu dostępne będą od 19:00 do 02:00 lub ostatniego gościa. W każdej restauracji na odwiedzających czekać będą pokazy kulinarne, podczas których będzie można zapoznać się z intersującymi technikami kulinarnymi czy zgłębić wiedzę o winie. Ceny będą preferencyjne, a atmosfera jak z południa Europy – zapewniają organizatorzy.

Szefowie kuchni prześcigają się w kreacjach dań, które stać się mogą nową wizytówką poznańskich restauracji. Szef kuchni Hugo Restaurant Dominik Narloch przygotował potrawę, w skład której wchodzą: policzki z wieprzowiny złotnickiej, szparagi, bakłażan, buraczki i trzustka.

– Mięso ze świni złotnickiej posiada wyjątkowe walory smakowe, a policzki stanowią jeden z delikatniejszych elementów. Chciałem poddać ocenie moją fascynację smakiem tej wielkopolskiej, nieco zapomnianej rasy – mówi Narloch.

Z kolei szef kuchni restauracji Bazar 1838 Jacek Fedde przygotuje mostek cielęcy faszerowany szparagami i twarogiem z „szagówkami”. Fedde określa swoje danie jako typowo poznańską paletę smaków. Kreacja Mariusza Kucharczaka trzymającego stery największej kuchni w poznańskim Hotelu Novotel Centrum jest wariacją na temat wielkopolskiego fast foodu. Jest to danie o tajemniczej nazwie Paillard z kaczki z sezonowymi warzywami. Pod nią kryje się tortilla z piersi kaczej faszerowana młodą marchewką, ręcznej roboty frytkami, szparagami i kiełkami groszku. Mariaż poznańsko-wielkopolskich smaków w swojej kreacji zawarł Chris Pedersen obecnie szefujący w Voyager Wine Club. Połączył on słonego rogala z kaczką, otrzymując bardzo smaczne zestawienie.To dla mnie najbardziej wielkopolskie danie – połączenie kaczki z naszym rogalem świętomarcińskim. Połączenie najbardziej oczywiste z oczywistych w Poznaniu i najdziwniejsze, że nikt z nas na to nie wpadł, musiał zrobić to Duńczyk, ale Duńczyk z wielkim smakiem.

Ci, którzy chcieliby zakosztować dość odważnej interpretacji wielkopolskiej tradycji powinni spróbować dania szefa Tomasza Różańskiego z restauracji Flavoria w hotelu Andersia. Przygotował on wielkopolską gęś z tradycyjnymi dodatkami, jednak w nowej odsłonie. Gęsiej piersi towarzyszyć będą bowiem aksamitne puree z modrej kapusty, mus z jabłek, karmelizowana pomarańcza i sos demi glace w krążkach.

Dla miłośników delikatnego drobiu z wielkopolskich hodowli, interesujące powinno się okazać danie Marcina Michalskiego z Restauracji Pastela. Jego propozycja to wielkopolska przepiórka na puree gruszkowym z sosem czekoladowym.

Z kolei poszukujący smaków wielkopolskiej dziczyzny powinni spróbować dania Tomka Owczarza, szefa kuchni w Mielżyński Wine Bar. Będzie to golonka z dzika marynowana w czerwonym winie podawana z duszonymi warzywami i młodymi ziemniakami.

Smakami dzikich ziół wielkopolskich czarować tej nocy będą dania w restauracji Toga. Ewa i Piotr Michalscy przygotują kulebiaka oraz wiosenna zupę z pokrzyw, podagrycznika, gwiazdnicy, szczawiu i jasnoty.

Tylko jedna restauracja postawiła na połączenie tradycji wielkopolskiej i hiszpańskiej na jednym talerzu. W Restauracji Hotelu NH Poznań, Szef Rafał Soroczyński wspólnie z szefem wizytującym Julianem Redondo-Bueno przygotują owoce morza i ziemi, czyli małże świętego Jakuba podane z boczkiem ze świni złotnickiej, sosem szafranowym i hiszpańską tortillą. Przez całą noc szefowie będą prowadzili live cooking pod hasłem Fiesta Tierra y Mar.

W podróż kulinarną dookoła świata tego wieczoru zabiorą nas między innymi szefowie restauracji Cucina, Gusto Food&Wine, Kyokai Sushi Bar i Goko Restauracja Japońska. W Cucinie, szef Ernest Jagodziński otworzy tej nocy ambasadę smaków kuchni tajskiej, instalując wok station, przy którym osobiście będzie prowadził live cooking.

W Gusto Food&Wine szef Dawid Wysocki przygotuje fiestę italianę z włoskim grillem, wędlinami i winem, gdzie daniem głównym będzie Bistecca alla Gusto – kompozycja wołowiny, pomidorów i oliwek.

W Kyokai Sushi Bar sushi masterzy przeprowadzą pokazy filetowania i przygotowywania tatarów, sushi i sashimi. Szef kuchni ciepłej tej restauracji, Łukasz Tomaszewski przygotuje polędwiczkę wieprzową z togarashi i wołowym demi glace. W Goko Restauracji Japońskiej szef Patryk Jerzykowski przygotuje Mayonezu to ika – kawałki kalmarów z dodatkiem ręcznie robionego majonezu z jaj kur zielononóżek.

Niesłychany wręcz połów francuskich smaków czeka na gości w Le Palais du Jaridn, gdzie szef Michał Stężalski przygotuje menu degustacyjne z owoców morza, w którym znajdą się między innymi ostryga z salsą z mango, tuńczyk wędzony w liściach jaśminu, czarny kawior i tatar z halibuta. Całość kompozycji dopełni sferyczna mgła z trawy cytrynowej i liści limonki.

Kuchnią fusion można określić danie szefa Adama Zastróżnego z restauracji 3 Kolory nad Jeziorem Malta. Przygotuje on stek z sandacza grillowany w liściu bananowca podany z crepem nadziewanym szparagami.

W trzech restauracjach łowcy smaków będą mieli okazję spróbować najlepszych polskich produktów w prawdziwie konkursowych daniach, które powstały z użycia ostatnio bardzo modnej techniki – wędzenia w warunkach restauracyjnych. Dominik Brodziak, który szefuje Enjoy.Restaurant, znany z kreatywnego podejścia do produktu, przygotuje wariacje na temat ryby. Dokładnie będzie to wędzony dymem czereśniowym pstrąg w posypce malinowej ze słodką cebulą i puree brukselkowym. Tomek Purol, szef kuchni Blow Up Hall Restaurant uwędzi górkę cielęcą i poda ją w towarzystwie młodej marchwi, pora i czekolady. Natomiast Paweł Grygier szefujący Ratuszovej poda podwędzaną polędwica wołową z grasicą cielęcą, szparagami i skorzonerą.

W chwili obecnej do imprezy zakwalifikowało się 18 autorskich restauracji. Są to: 3 Kolory cafe grill&restaurant, Bazar 1838, BlowUp Hall 5050, Cucina, Enjoy.Restaurant, Flavoria, GOKO Restauracja Japońska, Gusto Food&Wine, Hugo Restaurant, Kyokai Sushi Bar, Mielżyński Wine Bar, Restauracja Hotelu Novotel Poznań Centrum, Pastela, Ratuszova, Restauracja Hotelu NH Poznań, Toga, Voyager Wine Club. Zdecydowana większość z nich współpracuje w ramach szlaku kulinarnego – Kulinarny Poznań.
Organizatorzy publikują na bieżąco informacje o lokalach, nocnych daniach i innych atrakcjach związanych z Nocą Restauracji na stronie imprezy www.nocrestauracji.pl oraz profilu facebook.com/NocRestauracji.

Organizatorzy zapraszają także do głosowania na Grand Prix III Edycji Nocy Restauracji w Poznaniu na stronie www imprezy. Spośród osób, które zalogują się i oddadzą głos na najlepsze ich zdaniem danie Nocy Restauracji wylosowany zostanie nocleg dla dwóch osób w Pałacu Mierzęcin ufundowany przez firmę Pałac Mierzęcin NOVOL sp. z o.o. w tym roku, po raz pierwszy, Restauracja Pałacu Mierzęcin, jako jeden z reprezentantów Polski, również uczestniczy w wydarzeniu. Pokaz kulinarny przy grillu, lekkie potrawy kuchni wellness, sałatki, sosy i… sielankowe krajobrazy Mierzęcina – to propozycja szefa kuchni Dawida Łagowskiego. Daniem nocnym będzie Regionalny filet z sandacza z czarną soczewicą, szparagami i sosem holenderskim.

Fot. J. Podolski

Galeria zdjęć ze śniadania prasowego TUTAJ

Program pokazów kulinarnych i zdjęcia dań oraz menu w Poznaniu TUTAJ

Dodaj komentarz