16 poznańskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin 2025!


Do prestiżowego grona lokali uznanych przez inspektorów za godne polecenia w zeszłych latach, w tym roku dołączają dwa kolejne. Pierwszą z nich jest POSTO z ulicy Kościelnej (w dawnej zagrodzie bamberskiej), czyli kolejna obok Marinot Bistro jeżycka restauracja wyróżniona na kartach czerwonego przewodnika. Drugą nowością jest NARE Sushi ze Skórzewa. To dowód, że inspektorzy docenili ofertę kulinarną nie tylko samego miasta, ale również powiatu poznańskiego.

Poznań to trzecie w Polsce miasto, które obok Warszawy i Krakowa zostało zrecenzowane w przewodniku. Stolica Wielkopolski po raz pierwszy trafiła do przewodnika w 2023 roku. W 2024 do zestawienia dołączył Gdańsk, a w tym roku premierowo również Wrocław.

Proces oceny i wizyty inspektorów objęte są tajemnicą i stanowią sekret strzeżony od prawie stu lat, bo niemal tyle liczy sobie historia czerwonej książeczki Michelina. Przewodnik obecny jest w Polsce od 1997 roku, jednak jego historia sięga początków XX wieku, a jego rozwój był związany z rozkwitem motoryzacji. Francuscy automobiliści potrzebowali wskazówek co można zwiedzać i gdzie dobrze zjeść. Firmą, która była w stanie najskuteczniej dostarczyć tych informacji, był producent opon.

– Obecność marki Michelin w Poznaniu to dla nas ogromne wyróżnienie. Inspektorzy ponownie docenili wieloletnią, konsekwentną i ciężką pracę na polu gastronomii. Poznań od dawna kojarzony jest z doskonałą kuchnią na światowym poziomie, a rekomendacje Michelin są tego dobitnym potwierdzeniem – mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

– Nowe wyróżnienia pokazują niewyczerpany potencjał i stanowią doskonały pretekst, aby wrócić do Poznania. Poznań to nie tylko prestiżowa jakość, to przede wszystkim różnorodność oferty gastronomicznej miasta i jego okolic – dodaje Mazurczak.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz