Pałace często kojarzą nam się z miejscami dostępnymi tylko dla wybranych. Dzisiaj to się zmienia. Pałace przejmują funkcje muzeów – dawnych siedzib wysokich rodów, ale można tam także znaleźć inne funkcje, takie jak hotele czy restauracje. Oprócz goszczenia spotkań rodzinnych i ślubów, można tam zorganizować konferencję, spotkanie biznesowe czy imprezę integracyjną.
Pałac w Gułtowach został zbudowany pod koniec XVIII w. dla Ignacego Bnińskiego, starosty średzkiego. Budowa pałacu trwała 7 lat. Ostateczny styl zimnego baroku został nadany przez architekta Ignacego Graffa.
Wewnątrz, w zachodnim skrzydle, dwukondygnacyjna sala balowa, zdobiona freskami iluzjonistycznymi o motywach architektonicznych autorstwa Antoniego Smuglewicza z lat 1800–1804. Na parterze znajdują się pomieszczenia reprezentacyjne, na piętrze mieszkalno-sypialniane. Na uwagę zasługuje dekoracja sztukatorska salonu marmurowego, zielonego i sypialni, prawdopodobnie również autorstwa braci Smuglewiczów.
Natura zbliża do siebie ludzi
– Pałac otoczony jest parkiem o charakterze krajobrazowym wzbogaconym stawami i starym drzewostanem. W parku oficyna, budynek stajni i wozowni oraz domek ogrodnika ze szklarnią. Cały kompleks mieści się na aż 17-stu hektarach – wylicza jednym tchem Marcin Michalski, historyk i ekspert Akademii Myśli.
To doskonała przestrzeń do organizacji imprez plenerowych, w tym także eventów integracyjnych dla pracowników firm.
Poza okazałym parkiem do dyspozycji gości jest 6 sal różnej wielkości. Największa z nich – Balowa – pomieści nawet 144 osoby. Każda z pozostałych sal reprezentacyjnych pomieści 24 osoby. Sala Balowa to perła wśród pałacowych sal. Jej wielkość i wykończenie sprawiają, że nasza wyobraźnia przywołuje obrazy bali, jakie niewątpliwie się tutaj odbywały i imprez jakie wkrótce mogłyby mieć tutaj miejsce.
Luksus w służbie nauki i rozkosz dla podniebienia
Pałac jest miejscem pracy twórczej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Od początku dekady już w odnowionych przestrzeniach goszczono naukowców z kraju i świata podczas wielu seminariów i konferencji.
To także przestrzeń dla spotkań ludzi biznesu w ramach konferencji i sesji networkingowych.
Jednym z powodów, dla których Pałac w Gułtowach jest wybierany przez swoich gości, jest znakomita kuchnia. Szefem kuchni w Pałacu Gułtowy jest Przemysław Czekała. To wielokrotny medalista konkursów kulinarnych o randze międzynarodowej. Współpracownicy mówią o nim, że to artysta, który codzienne danie zamienia w niecodzienną przygodę pełną smaku.
Osoby biorące udział w spotkaniach w Pałacu Gułtowy, mają okazję spróbować wykwintnych dań kuchni staropolskiej, jak i europejskiej oraz myśliwskie specjały. Oryginalny smak i zapach potraw to efekt własnych receptur i zestawach ziół z pobliskich ogrodów. Po obfitym posiłku odpoczynek znaleźć można w stylowych i przytulnych pokojach rozmieszczonych w zabytkowej wozowni i oficynie.