Niektóre witaminy mogą pomóc w zwalczaniu zakażenia SARS-CoV-2


Witaminy D, A oraz K mogą zmniejszać zdolność wirusa SARS-CoV-2 do zakażania komórek ludzkich – wynika z symulacji komputerowych, które przeprowadzili naukowcy brytyjscy. Ich praca ukazała się na łamach pisma Niemieckiego Towarzystwa Chemicznego „Angewandte Chemie”.

Niektóre związki, w tym witaminy D, A i K, łączą się z białkiem szczytowym koronawirusa i stabilizują jego tzw. zamkniętą konformację. Dzięki temu białko szczytowe nie wiąże się z receptorem ACE2 na ludzkich komórkach i nie zakaża ich.

Z koeli cząsteczki cholesterolu mogą zwiększać zakaźność SARS-CoV-2, gdyż wiążą się z białkiem szczytowym w innym miejscu, przez co domena białka wiążąca się z ACE2 jest lepiej eksponowana. Może to tłumaczyć, dlaczego osoby z wysokim poziomem cholesterolu są bardziej narażone na cięższy przebieg infekcji.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz