Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort i Restauracja Cucina wspólnie przygotowują premierę nowego rocznika win z Winnicy Pałac Mierzęcin. To pierwsza w historii premiera, która odbywa się poza granicami mierzęcińskiego majątku, w prestiżowej poznańskiej restauracji. Wydarzenie uświetni wyborne menu autorstwa dwóch szefów -Dawida Łagowskiego (Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort) i Ernesta Jagodzińskiego (Restauracja Cucina).
Karta win na ten wyjątkowy wieczór to propozycja Piotra Stopczyńskiego jednego z najlepszych polskich enologów, odpowiedzialnego za produkcję w Winnicy Pałacu Mierzęcin.
Szefowie kuchni przygotowali następujące menu:
Amouse Bouche: Tatar z langustynek, emulsja z selera naciowego, fenel – Propozycja Ernesta Jagodzińskiego
Przystawka: Smażone małże św. Jakuba, topinambur, warzywa, oliwa z natki pietruszki, edamame, ravioli z zielonego groszku – Propozycja Ernesta Jagodzińskiego
I Danie główne: Pieczona w niskiej temperaturze polędwiczka dorsza, z ciepłą sałatką z kapusty, warzyw i makaronu, chrupiąca pancetta
i sosem z szyjek rakowych – Propozycja Dawida Łagowskiego
Sorbet: Sorbet z gruszki i trawy żubrowej – Propozycja Ernesta Jagodzińskiego
II Danie główne: Comber z sarny, borowik, kwaszona kapusta, kminek – Propozycja Ernesta Jagodzińskiego
Deser: Mus chałowy zamknięty w karmelu z pistacjami, beza i sorbetem z owoców leśnych – Propozycja Dawida Łagowskiego
Wina zaproponowane prze Pałac w Mierzęcinie to:
Wino Rondo Rose 2012 – wysublimowany smak i aromat, wino różowe o zrównoważonej kwasowości i nasyconej barwie.
Wino Noole Blanc 2012 – kupaż owoców ze starej i nowej winnicy, co zaowocowało powstaniem lekkiego, orzeźwiającego wina.
Wino Noole Rouge 2011 – nowatorskie połączenie dwóch flagowych odmian Rondo i Regent, a zarazem jedyne wino
czerwone, które powstało ze zbiorów uzyskanych w 2011 roku.
Impreza odbędzie się o godzinie 19:00. Cena: 200zł/os. Rezerwacja: +48 698 81 96 96