Wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi nie może obejść się bez słonych przekąsek i zimnych napojów. Dlatego to świetna okazja, by poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i spróbować przysmaków uwielbianych przez naszych wschodnich sąsiadów. Zobacz, czym chętnie zajadają się Ukraińcy.
Suszone ryby
W Ukrainie ryby najczęściej serwuje się na obiad lub w formie przystawki. Można je spożywać w różnych postaciach, jednak bardzo popularne są te suszone, które świetnie sprawdzają się jako przekąska do piwa, zamiast chipsów czy smażonych orzeszków. Warto wypróbować je nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także prozdrowotne. Suszone ryby to prawdziwa bomba odżywcza. Zawierają dużo białka, kwasy omega-3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a także mnóstwo mikroelementów. A jak smakują? Są słone i intensywne w smaku. Można zagryzać je zupełnie jak frytki. A jeśli jedzenie ryb w całości do Ciebie nie przemawia, warto zacząć od suszonych filetów z przyprawami. Oba warianty możesz kupić na stronie https://foodex24.pl/category/Suszone%20ryby.
Grzanki z kawiorem
Co w przypadku, gdy chcesz podać swoim gościom naprawdę wyszukaną przekąskę? Najlepszym wyborem będą tosty lub grzanki podane z kawiorem. To posiłek łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo wykwintny. W Ukrainie najbardziej popularny jest kawior z jesiotra. Ma czarną barwę, spore jajeczka i wyrazisty, delikatnie słonawy smak. Inną opcją wartą spróbowania jest ten czerwony, pozyskiwany od ryb łososiowatych. Ma on nieco ostrzejszy smak, ale jest też świetną dekoracją wielu potraw. Obie wersje można podać również na krakersach z kremowym serkiem lub na małych plackach ziemniaczanych na jeden gryz. Wszystkie warianty z pewnością zaskoczą Twoich gości.
Ukraińskie alkohole
Większości z nas Ukraina kojarzy się z alkoholami wysokoprocentowymi. Jednak Ukraińcy najczęściej wybierają nie wódkę czy koniak, a piwo. W tamtejszych sklepach szczególną popularnością cieszą się piwa z rodzimych, dużych browarów umieszczane w charakterystycznych pękatych butelkach. Duża pojemność sprawia, że świetnie nadają się na dłuższe posiedzenie ze znajomymi. Natomiast do uroczystego obiadu czy kolacji we dwoje świetnie sprawdzą się ukraińskie wina. Niewiele osób wie o tym, że kraj ten posiada bardzo długą tradycję winiarską, a miejscowe wyroby mogą konkurować z tymi pochodzącymi z Mołdawii, Gruzji czy Bułgarii. Szczególnie polecamy spróbować ukraińskich win wytwarzanych z ich rodzimych szczepów winogron.
Kwas chlebowy
Pragniecie alternatywy dla słodkich, gazowanych napojów? Koniecznie wypróbujcie kwas chlebowy. Wytwarza się go na bazie pieczywa na zakwasie, cukrze i drożdżach. Opcjonalnie można urozmaicić nieco smak napoju, dodając do niego soki owocowe. Kwas chlebowy jest bardzo orzeźwiający, delikatnie musujący i nieprzesadnie słodki. Warto go pić, ponieważ jest źródłem korzystnych dla układu pokarmowego bakterii probiotycznych. A jeśli szukasz innych prozdrowotnych napoi, to świetnym wyborem będzie gruzińska woda Borjomi, która zawiera około 60 składników mineralnych. Ze względu na ich wysoką zawartość, jej spożywanie powinno być skonsultowane z lekarzem.