„Poznańska Pyra” w Szreniawie


Moc atrakcji czeka wszystkich, którzy w niedzielę (6 października) zawitają do Muzeum w Szreniawie. Prawdziwą ozdobą tegorocznej edycji cyklicznej imprezy „Poznańska Pyra” będzie konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019”. Patronat sprawuje „Nasz Głos Poznański”.

– Czas zadbać o to, by przywrócić ziemiankowi jego należne miejsce przy stole – mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku, organizator konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. „Smak Pyry 2019”. – Konkurs adresowany jest do producentów, przetwórców, właścicieli restauracji, gospodarstw agroturystycznych, którzy potrafią zrobić znakomite plyndze, szare kluchy czy bambrzok.

Kapituła podczas festynu w Szreniawie oceni wszystkie potrawy i przyzna tytuły „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w kategorii Smak Pyry 2019. Jak ocenia Krzysztof Korolewicz, znawca i propagator ziemniaków w Polsce, obecnie spośród 150 odmian, ok. 90 jest jadalnych. – Już czas obalić mity, że ziemniaki wyłącznie tuczą. To pełnowartościowe warzywo, odpowiednio przyrządzone, naprawdę może być ozdobą naszego stołu – mówi. K. Korolewicz.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz