Smakowite Pożegnanie Lata


Wakacje już minęły, a i lato trzeba pożegnać mimo, że temperatury za oknem wciąż nie bardzo nas do tego skłaniają. Jak najlepiej rozstać się z latem? Degustując najlepsze produkty, które urodziła w tym roku ziemia, a ludzka ręka przekształciła w niesamowite smakowe znakomitości.


Stowarzyszenie Światowid zaprasza na Targ Wiejski „Pożegnanie Lata” 9 września do Dziekanowic, gdzie w Wielkopolskim Parku Etnograficznym (Lednogóra) odbędzie się prawdziwe ucztowanie, jak na wielkopolską bogatą i gospodarną wieś przystało.

W ramach tego wydarzenia Slow Food Wielkopolska zorganizuje Laboratoria Smaku. Będą to spotkania, których nie można przeoczyć nie tylko z powodu znakomitych produktów, ale także osób prowadzących.

– Serdecznie zapraszam na Laboratorium Smaku pod nazwą „Sery zagrodowe” które poprowadzi nie to inny, jak sam Gienio Mientkiewicz. Od lat fascynuje się serami. Prawdziwy rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Autor terminu „polskie sery zagrodowe”, konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. Prowadzi program „Przez dziurkę od sera” w Kuchnia+ oraz popularny blog serypolskie.blox.pl – mówi Marek Gąsiorowski, prezes Convivium Wielkopolska Slow Food.

Laboratorium Smaku „Sery zagrodowe” prowadzone przez Genia Mientkiewicza odbędzie się w trzech powtórzeniach, o godz. 10:30, 12:30 oraz 14:30 i będzie polegać na degustacji i pokazie 6-8 gatunków serów produkowanych w Polsce.

Pisząc o serach zagrodowych koniecznie trzeba zaprosić na stoiska Marka Grądzkiego, którego sery zachwyciły smakiem najwybredniejsze polskie i nie tylko polskie podniebienia. Ziemianin, bo pod taką nazwą znany jest internautom przywiezie także przetwory. To stale rozwijająca się część produktów z jego gospodarstwa. Oprócz znanych już wszystkim szparag w zalewie i miodowych ogórków zaprezentuje absolutny smakowy hit:

– To zupełna nowość – dzika gruszka w zalewie słodko-kwaśnej gotowana w soku z dzikiego bzu – mówi Marek Grądzki.

Slow Food Wielkopolska przygotował także Laboratorium Smaku „Nalewki domowe” prowadzone przez Hieronima Błażejaka, które odbędzie się o godz. 11:30, 13:30 i 15:30. „Nalewki domowe” to pokaz i degustacja 6 rodzajów nalewek wraz z prelekcją prowadzących laboratorium: Hieronima Błażejaka i Marka Gąsiorowskiego na temat domowej produkcji nalewek. Błażejak jest twórcą nalewek domowych oraz autorem książki „Zachęta do sztuki Nalewek”. Wytwarzaniem nalewek zajmuje się od blisko 20 lat. Skomponował ponad 180 rodzajów nalewek – kwiatowych, owocowych i ziołowych, słodkich i wytrawnych. Jest laureatem wielu nagród i wyróżnień.

Laboratoria odbędą się w stoisku Stowarzyszenia Światowid w Zagrodzie z Krobi Starej.

W trakcie imprezy odbędzie się także Konkurs „Wielkopolska Nalewka roku 2012”.

– Celem konkursu „Wielkopolska Nalewka roku 2012” jest promocja regionalnych, tradycyjnych smaków z terenu działania Stowarzyszenia Światowid, poprzez napój jakim jest domowa nalewka. Organizacja tego konkursu pozwoli wypromować wysoką jakość domowych nalewek oraz podkreślić fakt, że w zaciszu domowym, tradycja naszych pokoleń nadal jest kontynuowana – mówi Marek Gąsiorowki.

Konkurs będzie prowadzony przez Jury w składzie: Hieronim Błażejak, Marek Gąsiorowski, Leszek Józefowski, Lucjan Rutkowski i przedstawiciel Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy.

Nalewki na konkurs przyjmowane są do 07.09.2012 r. w biurze Stowarzyszenia Światowid w Łubowie do godz. 15.00 oraz 09.09.2012 r. od godz. 9.00 do 12.00 na stoisku stowarzyszenia w Zagrodzie z Krobi Starej na terenie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego w Dziekanowicach.

Do zobaczenia i smacznego!

Fot. J. Podolski

Dodaj komentarz