Białe, zielone i fioletowe – szparagi nie jeden mają kolor. Co ciekawe wszystkie szparagi to tak naprawdę ten sam gatunek, a kolor tego wiosennego warzywa zależny jest od sposobu uprawy, a w zasadzie ilości słońca w czasie jego wzrastania. Dzisiaj w poznańskim Hotelu Novotel odbyła się Szparagowa Konferencja Prasowa, która uważana jest za uroczyste rozpoczęcie sezonu szparagowego w Polsce.
Wydarzenie miało na celu promowanie produkcji i spożycia szparaga w naszym kraju. Niezwykłe opowieści o szparagach przedstawił uznany w świecie specjalista w dziedzinie biologii i uprawy szparaga prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, który w Katedrze Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ponad 50 lat zajmował się badaniami nad szparagiem. Profesor przedstawił aktualną sytuację w produkcji szparaga w Polsce i na świecie oraz zagadnienia dotyczące tego niezwykłego warzywa. Konferencja połączona była z degustacją wykwintnych szparagowych specjałów. Współorganizatorami konferencji byli: Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Fot. Hieronim Dymalski