Rozpoczęcie sezonu szparagowego (ZDJĘCIA)


Białe, zielone i fioletowe – szparagi nie jeden mają kolor. Co ciekawe wszystkie szparagi to tak naprawdę ten sam gatunek, a kolor tego wiosennego warzywa zależny jest od sposobu uprawy, a w zasadzie ilości słońca w czasie jego wzrastania. Dzisiaj w poznańskim Hotelu Novotel odbyła się Szparagowa Konferencja Prasowa, która uważana jest za uroczyste rozpoczęcie sezonu szparagowego w Polsce.

Szparagowa Konferencja Prasowa

Wydarzenie miało na celu promowanie produkcji i spożycia szparaga w naszym kraju.  Niezwykłe opowieści o szparagach przedstawił  uznany w świecie specjalista w dziedzinie biologii i uprawy szparaga prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, który w Katedrze Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ponad 50 lat zajmował się badaniami nad szparagiem. Profesor przedstawił aktualną sytuację w produkcji szparaga w Polsce i na świecie oraz zagadnienia dotyczące tego niezwykłego warzywa. Konferencja połączona była z degustacją wykwintnych szparagowych specjałów.  Współorganizatorami konferencji byli: Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Fot. Hieronim Dymalski

Dodaj komentarz