Poznański Szlak Kulinarny


Poznański Szlak Kulinarny jest projektem otwartym. W każdej chwili może do niego dołączyć restauracja oferująca lokalne produkty i przepisy.
– Mam już upatrzone kilka miejsc, które PLOT mogłaby zaprosić do współpracy, przekonując do bardziej śmiałej promocji potraw z ziemniaków, bo choć to warzywo bardzo popularnie, to zasługujące na jeszcze szersze grono odbiorców – mówi Jakub Pindych, ekspert kulinarny współpracujący z PLOT.

Pilotażowa edycja szlaku kulinarnego będzie wiodła tropem pyry. Jakich dań i produktów będą dotyczyć kolejne odsłony? O tym będzie można się przekonać w nadchodzących miesiącach.

Lista podmiotów biorących udział w projekcie i zaproponowanych dań z pyrą w roli głównej:
1. Muzeum Pyry – eksploracje kulinarne warto rozpocząć od miejsca, które dostarczy odpowiednią dawkę wiedzy teoretycznej i praktycznej. Po godzinnym kursie, wiodącym przez kontynenty i wieki przyjdzie czas na degustację skrobii;
2. Chef’s Table by Ernest Jagodziński – warsztaty grup dedykowane pomysłom na dobór odmian i wykorzystanie pyr w kuchni;
3. 62 Bar & Restaurant – szagówki z wędzonym twarogiem i sosem z sera wielkopolskiego, wielkopolska polewka z krokietem z pyry oraz blin ziemniaczany z wędzonym pstrągiem;
4. A nóż Widelec – kurczak kukurydziany, pieróg z ziemniakami i serem łomnickim,
5. Bamberka – szare kluchy z kapustą, pyra z gzikiem, szagówki z szarpaną gęsiną, ślepe ryby (spoiler alert: to danie nie zawiera ryby!);
6. Brovaria – schab z kością podany z pyrą z gzikiem;
7. Chef’s Table by Ernest Jagodziński – pyra z gzikiem i olejem z drzewa mahogany; warto także zapytać o warsztaty z wykorzystania pyry w kuchni;
8. Concordia Taste – sandacz z babką ziemniaczaną;
9. Gusto (Hotel Ilonn) – pierogi z twarogiem i ziemniakami, kopytka z polikiem wołowym, ośmiornica z ziemniakami i mango;
10. Hyćka – śledź w śmietanie z ziemniakami, pyry z gzikiem;
11. L33 Bistro & Bar (Hotel Liberté 33) – pyra z ogniska z gzikiem;
12. Hotel Moderno – pyra z gzikiem i boczkiem;
13. Pyra bar – babka ziemniaczana z warzywami, „placusie” i „pyrażusie” czyli słodkie placki ziemniaczane dla dzieci;
14. Sarbinowska – domowe pierogi z ziemniakami i serem oraz pyra z gzikiem.

 

Strona internetowa Poznańskiego Szlaku Kulinarnego: www.kulinarny.poznan.travel.

Fot. Hieronim Dymalski

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz