Polska dołączyła do światowej elity pizzy neapolitańskiej


Pierwsza w Polsce pizzeria neapolitańska z certyfikatem AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana – www.pizzanapoletana.org) powstała 5 lat temu w Poznaniu. Dzisiaj działają dwie certyfikowane pizzerie neapolitańskie w stolicy Wielkopolski. Dla właścicieli pizzerii neapolitańskich w Poznaniu to więcej niż biznes, to wielka pasja i miłość. Z tej pasji powstał dwa lata temu pomysł, aby nie tylko przygotowywać pizzę neapolitańską, ale też uczyć innych pasjonatów prawdziwej pizzy neapolitańskiej w Polsce, jak ją przygotowywać. Ideą otwarcia szkoły pizzy neapolitańskiej AVPN w Polsce udało się „zarazić” prezesa oraz dyrektora Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej z Neapolu, co w konsekwencji zaowocowało otwarciem piątej szkoły AVPN na świecie, jedynej w Europie poza Włochami. 1 lutego opuszczą jej progi pierwsi absolwenci.


AVPN prowadzi szkolenia VERA Pizza Napoletana w swoich czterech szkołach na świecie: we Włoszech (w Neapolu), w USA, w Japonii i w Brazylii.

– 27 stycznia w nowo otwartej Szkole AVPN Vera Pizza Napoletana na ul. Niedziałkowskiego 28 w Poznaniu, ruszy pierwszy 6-dniowy kurs AVPN. Poprowadzą go instruktorzy AVPN – jedyny Polak posiadający tytuł Senior Pizzaiolo Verace AVPN Marcin Garbowski, który na co dzień jest szefem zespołu pizzaiolo w restauracji Forni Rossi oraz instruktor AVPN ze szkoły z Neapolu Senior Pizzaiolo Verace Gennaro Langella. – Pierwszy egzamin w Akademii AVPN w Polsce 1 lutego przeprowadzą Antonio Pace prezydent AVPN, dyrektor generalny AVPN Stefano Auricchio oraz dyrektor szkoły AVPN w Polsce dr Ewelina Spochacz-Przygocka.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz