Odkryj najlepsze debiuty jesiennej edycji RestaurantWeekⓇ!


Każda edycja RestaurantWeekⓇ to kolejne kulinarne debiuty. W jesiennej odsłonie Festiwalu do odwiedzenia jest ponad 100 nowych restauracji w całej Polsce! Nie czekaj! BĄDŹ FOODIE, eksploruj różnorodne kuchnie, próbuj  nowych potraw i dziel  się swoimi przeżyciami z innymi. Rezerwacje kulinarnych odkryć trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Gdzie zarezerwować stolik? Polecamy debiutujące restauracje, o których na pewno będzie głośno tej jesieni!

 RestaurantWeekⓇ

RestaurantWeekⓇ odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i potrwa do 17 listopada. Na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Oto lista TOP adresów na gastronomicznej mapie Polski, które warto odwiedzić podczas Festiwalu.

Sajgonki

 Każda wizyta w Sajgonkach to wyjątkowe kulinarne przeżycie. Restauracja jest miejscem, które łączy świeżość i autentyczność w doskonałej harmonii. Chef stawia na jakość, korzystając tylko z najświeższych składników od lokalnych dostawców, co zapewnia daniom niezrównany smak i świeżość. Festiwalowe menu mięsne otwiera zupa pomidorowa z soczystą mieloną wieprzowiną, słodkim ananasem i świeżymi kiełkami. Na danie główne zjemy sajgonkę z wieprzowiną, do tego omlet w papierze ryżowym z kurczakiem oraz rollsy z makaronu vermicelli z mięsem wieprzowym i liśćmi kafiru. Deser – sajgonki na słodko z bananami, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi – będzie ukoronowaniem tej azjatyckiej uczty w obu wariantach. Menu wegetariańskie zapowiada się równie ciekawie. Na start aromatyczna zupa z delikatnym tofu, wakame, chrupiącym korzeniem lotosu i słodką kukurydzą. Danie główne to sajgonka z tofu, a do tego omlet w papierze ryżowym i makaron vermicelli z grzybami shimeji.

Restauracja Gusto

 Na ulicy Szarych Szeregów 16 mieści się prawdziwa perełka kulinarna. Restauracja Gusto to miejsce, gdzie możecie doświadczyć mistrzowskiej sztuki kulinarnej w stylowym wnętrzu i w wyjątkowej, przyjaznej atmosferze. Wszystkie dania przygotowywane są według autorskich przepisów. Menu jest kompozycją kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Znajdziemy tu zarówno najnowsze trendy, jak i sprawdzone receptury. Za kartę dań odpowiada Dawid Łagowski. Wśród festiwalowych propozycji cenionego chefa znalazły się m.in. placek ziemniaczany z wędzonym pstrągiem z Zielenicy, kiszonymi warzywami, smakowym majonezem i ikrą pstrąga, a także pieczony kalafior z rodzynkami i pietruszką. Menu mięsne to gęsie żołądki z leśnymi grzybami, pietruszką i maślaną grzanką, a także de volaille z kaczki z ziemniaczanym purée, burakiem, szpinakiem i sosem demi glace.Na deser w obu przypadkach – mus z czekolady ze śliwką, crunchem i bezą. Warto zapisać ten adres!

La Farina Italiana

To jedna z najciekawszych poznańskich propozycji. W sam raz na randkę, spotkanie z przyjaciółmi albo rodzinny obiad. Mimo krótkiego stażu na poznańskiej scenie kulinarnej, La Farina Italiana już może pochwalić się niezłą renomą! Co restauracja przygotowała na swoją debiutancką edycję RestaurantWeekⓇ? Z przystawek mamy do wyboru: focaccia z halloumi, pastą z suszonego pomidora i ciecierzycy, kremowym balsamico i pudrem z czarnej oliwki lub w wersji mięsnej z dojrzewającą szynką Speck. Dania główne to włoski makaron fusilloni a’lla puttanesca z atramentem sepii lub Spaghetti a’lla Amatriciana. Deser w obu wersjach to chrupiące canollo z białą czekoladą i aperolem. Brzmi obiecująco!

Art Sushi

Komu tęskno do Japonii, niech koniecznie odwiedzi Art Sushi. W mieszczącej się na poznańskich Jeżycach restauracji gotuje się iście po japońsku. Art Sushi zostało stworzone
z myślą o entuzjastach prawdziwej japońskiej kuchni, będącej subtelną mieszanką różnych smaków i aromatów. Menu wyróżnia prostota, która pozwala wydobyć to co najlepsze
z wysokiej jakości składników, bez poddawania ich nadmiernej obróbce termicznej. Podczas kolacji będzie można spróbować pierożków z tofu z warzywami i grzybami shitake, a także tuńczyka w tempurze podawanego z ryżem, karmelizowaną cebulką i imbirem. Alternatywą są pierożki z kaczką, gruszką i chili oraz kurczak w pikantnym sosie słodko-kwaśnym z cukinią, marchewką, porem i papryką. Zwieńczeniem kolacji będzie mus z awokado podawany
z sezonowymi owocami. Cóż za frykasy!

Dołącz do prawie 2 milionów Foodies, odkrywaj nowe perełki kulinarne i świętuj #FoodieMoments w najlepszych restauracjach w Polsce! Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.

Zacznij dzień od śniadania na mieście!

Jesiennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy festiwal śniadań na mieście – BreakfastWeek. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł.  Wspieraj lokalne i odkrywaj nowe miejsca! Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa od 8 października do 17 listopada.

Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

O RestaurantWeek®:

Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 2 mln Gości. W każdej edycji wydarzenia bierze udział ponad 400 restauracji, które przygotowują popisowe, 3-daniowe menu oraz prezent od partnera. Nadchodząca, jesienna edycja to zwieńczenie 10 lat odkrywania dla wszystkich foodies! Dołącz do nich i świętuj #FoodieMoments, czerpiąc radość z kulinarnych doświadczeń w najlepszych restauracjach
w Polsce!

Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: https://RestaurantWeek.pl

Czytaj także:

BĄDŹ FOODIE! Odkryj #FoodieMoments – ruszyły rezerwacje na jesienny RestaurantWeekⓇ!

Fot. Materiały prasowe

Dodaj komentarz