Podczas zimy istotne jest również spożywanie odpowiedniego rodzaju pokarmu. W zimie nie chodzi tylko o to, jak dobrze przykryjesz się warstwami wełnianych ubrań, ale także o to, co spożywasz, co pomoże ci zachować ciepło.
Istnieją pewne produkty spożywcze, przyprawy i napoje, które możesz włączyć do swojej diety, a które w naturalny sposób wytwarzają ciepło w organizmie. Te produkty i dodatki do diety są szczególnie przydatne dla osób, które niezbyt dobrze radzą sobie z niskimi temperaturami lub mają niską odporność. Takie osoby stale potrzebują gromadzić ciepło w ciele z zewnętrznych źródeł, ale w niskich temperaturach mogą one okazać się nieskuteczne. Oto kilka wskazówek dotyczących diety, dzięki której w naturalny sposób ogrzejesz się w zimie.
Przekąska z suszonych owoców
Figi lub anjeer to świetny przykład suszonych owoców, które pomogą ci utrzymać ciepło w zimie. Innym doskonałym suszonym owocem do spożycia w zimie jest daktyl, który jest powszechnie spożywany w Indiach poprzez dodanie go do ciepłego mleka. Figi i daktyle są bogate w wapń i żelazo oraz mają właściwości rozgrzewające. Zwiększają też poziom energii w organizmie. Więcej na temat żywności , diet oraz ciekawych przepisów na jedzmy-zdrowo.pl
Ugotuj ghee
Ajurwedyjski cudowny ghee to zimowy niezbędnik, który może być używany do naturalnego utrzymania ciepła. Ghee jest bogate w nienasycone tłuszcze, które są odpowiedzialne za utrzymywanie ciała w cieple, a także dostarczają mu energii, co pozwala pozbyć się ospałości, którą przynosi zima.
Jedz więcej warzyw korzeniowych
Do najbardziej rozgrzewających warzyw korzeniowych należą marchew, rzodkiewka, ziemniaki, cebula i czosnek. Te warzywa są wolniej trawione w organizmie, dzięki czemu wytwarzają więcej ciepła. Włącz więcej tych warzyw do swojej zimowej diety, żeby się ogrzać. Niektóre z tych warzyw są sezonowe i świeże, dzięki czemu są jeszcze zdrowsze dla organizmu.
Dodaj miód do sałatek i napojów
Zamień cukier na miód jako słodzik do zimowych napojów. Można go nawet dodawać do gorących sałatek jako składnik sosu. Jednak jeśli jesteś diabetykiem powinniśmy zachować ostrożność podczas używania miodu w zimie.
Dodaj rozgrzewające przyprawy
Dodaj do potraw takie przyprawy jak goździki, cynamon, imbir, anyż gwiazdkowy itp. Przyprawy te można dodawać do curry, herbaty i kawy, a w zasadzie do każdego zimowego gorącego napoju.