W Centrum Wystawowo-Szkoleniowym w Sielinku odbyła się XVIII Konferencja Szparagowa organizowana przez Polski Związek Producentów Szparaga, której przewodniczącym jest prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski.
Współorganizatorzy to: Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Urząd Marszałkowski Województwa Poznańskiego oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Pomimo niesprzyjających warunków pogodowych spora cześć członków związku wzięła udział w konferencji, podczas której w pierwszej części dyskutowano sytuacji ekonomicznej produkcji szparaga, prawidłowym zakładaniu plantacji oraz nawadnianiu plantacji szparagowych. W części popołudniowej prelegenci z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawili zagadnienia z zakresu ochrony szparaga przed chorobami – prof. dr hab. Zbigniew Weber, dr Beata Borowiak – Sobkowiak omówiła prezentację pt. „Ochrona szparaga przed szkodnikami”. Na zakończenie prof. Mikołaj Knaflewski przekonywał producentów do uprawy szparaga zielonego jako warzywa bardziej delikatnego i mającego więcej witaminy C niż szparag bielony czy fioletowy.
Podczas spotkania można było zapisać się do związku, zasięgnąć opinii fachowców związanych z uprawą tychże warzyw, obejrzeć wystawy. Na XIX konferencję organizatorzy zapraszają za dwa lata.
Magdalena Konieczna