Jak zrobić pyszny placek drożdżowy?


Placek drożdżowy to smaczne, puszyste ciasto z przygotowaniem którego poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowej roboty wypiekami. Poniżej prezentu-jemy sprawdzone, łatwe przepisy na placek drożdżowy. To gwarancja codziennych, małych sukcesów w rozpieszczaniu podniebień bliskich.

Sprawdzony przepis na placek drożdżowy

Jak krok po kroku przyrządzić placek z drożdżami? Do zrobienia rozczynu niezbędne będą następujące składniki:

– 0,5 szklanki mleka,
– 30 g drożdży,
– 1 łyżka mąki,
– 1 łyżka cukru.

Ciasto wymagać będzie poniższych składników:

– 400 g mąki,
– 100 g masła,
– 75 g cukru,
– 3 żółtka,
– 1 białko,
– 0,5 szklanki mleka.

Kruszonkę przygotowuje się natomiast z:

– 100 g mąki,
– 60 g masła,
– 50 g cukru pudru.

Pierwszy krok przepisu na placek drożdżowy to przygotowanie rozczynu. W tym celu, do dużego kubka kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, cukier oraz mleko, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Drugim etapem jest wykonanie ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Wlewamy je do uprzednio przesianej mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz ciepłe mleko. Powoli mieszamy. Do tego celu wykorzystać można dłoń lub akcesoria kuchenne, takie jak łyżka. Następnie wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji. Jak rozpoznać, że jest ono gotowe? Nie powinno się kleić do dłoni. Dodajemy masło, przykrywamy naczynie bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Uderzamy w ciasto pięścią i zagniatamy przez chwilę w misce. Wkładamy do blachy do pieczenia posmarowanej tłuszczem, na przykład olejem lub masłem. Powierzchnię ciasta pokrywamy roztrzepanym białkiem. Na koniec przygotowujemy kruszonkę. Drobno posiekane masło rozcieramy z mąką i cukrem do momentu powstania drobnych okruchów. Wilgotną dłonią łączymy je w gładkie ciasto, rozdrabniamy i posypujemy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 20 minut. Jak długo piec placek drożdżowy? Optymalny czas to 35 minut. Jaka jest najlepsza temperatura pieczenia placka drożdżowego? Powinno być to 180 stopni.

Placek drożdżowy dla leniwych

Osoby, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, zdecydować mogą się na upieczenie placka drożdżowego bez wyrabiania. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Składniki niezbędne do zrobienia placka drożdżowego bez wyrabiania (na noc) to:

– 500 g mąki pszennej,
– 500 g rabarbaru,
– 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych,
– 250 ml mleka,
– 125 ml oleju,
– 3 jajka,
– 1 szklanka cukru,
– 1 szczypta soli.

Składniki na kruszonkę to natomiast:

– 180 g mąki pszennej,
– 120 g mała,
– 100 g cukru,
– 15 g cukru wanilinowego.

W jaki sposób przyrządza się taki placek drożdżowy z rabarbarem? Najpierw w misie miksera umieszczamy mąkę pszenną. Robimy w niej dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sól, masło i roztrzepane jajka. Miksujemy aż do połączenia składników. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodajemy ciepłe masło i mieszamy, formując palcami kruszonkę. Krótko ją miksujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy rabarbar pocięty na mniejsze kawałki oraz kruszonkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy go na 175 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Szukając praktycznych akcesoriów ułatwiających przygotowanie placka drożdżowego na suchych drożdżach czy placka drożdżowego z owocami, warto zapoznać się z asortymentem dostępnym na Tadar.pl.

Jak widać, wilgotny placek drożdżowy to bardzo proste ciasto, które przyrządzić można na kilka różnych sposobów. Do wyboru mamy między innymi placek drożdżowy z truskawkami, placek drożdżowy z jabłkami czy placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką.

 

 

 

Dodaj komentarz