Ciepła frittata na zimowy poranek


Za oknem zimno i dżdżysto, warto więc na śniadanie zjeść coś ciepłego, co da nam siłę  i energię na dobry początek dnia, a jednocześnie będzie lekkostrawne. Jeśli nie macie już ochoty na tradycyjne kanapki czy jajecznicę skuście się na danie rodem ze słonecznej Italii.

Mowa o firittacie, czyli włoskim odpowiedniku omletu. To danie w sam raz dla zabieganych: jest proste i szybkie, a do jego przygotowania wystarczą dowolne składniki i chęć do kulinarnych eksperymentów. Frittatę można jeść także na zimno, ale w mroźny poranek najlepiej smakuje gorąca – wyjęta prosto z piekarnika i posypana startym żółtym serem.

Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Sprawdzi się także na obiad czy kolację, a także jako przekąska zabrana na drugie śniadanie lub lunch. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce.

– Frittata to potrawa o włoskich korzeniach, a jej nazwa pochodzi od sposobu przygotowania, czyli słowa „fritto” – smażony. Z racji podobieństwa często mylona jest z omletem. Jednak w przeciwieństwie do omletu, którego dodatki są zawinięte lub dodane na koniec smażenia na wierzch jajecznej masy, we frittacie jajka są mieszane z dodatkami przed smażeniem. Podstawą tego dania jest masa jajeczna, do której dodaje się dowolne składniki: sery, warzywa, wędliny oraz świeże zioła. Frittata z żółtym serem to świetny pomysł dla wszystkich, którzy uwielbiają smak i konsystencję roztopionego, ciągnącego się sera. Do ciepłych posiłków wybierzmy odpowiedni do obróbki termicznej ser żółty, np. Goud, która dobrze się topi, dzięki czemu potrawa będzie miała bardziej zwartą strukturę – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Frittata pieces on the boardProsta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Składniki:
• 4 jajka
• 2 plasterki szynki
• garść szpinaku
• 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
• 1 cebula
• oliwa z oliwek
• tymianek, bazylia
• natka pietruszki
• sól, pieprz i chili do smaku
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 – 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.
Smacznego!

Więcej o kulinariach i gastronomii na BLOGU

Dodaj komentarz