Kluski, pierogi, zupy, placki, ale też pączki, ciasteczka, sernik, pudding, a nawet lody – kapituła w regionalnym konkursie kulinarnym SMAK PYRY 2024 spróbowała i oceniła 35 dań z wielkopolskim skarbem regionu w roli głównej: ziemniakiem. To już czwarta edycja wydarzenia, ale po raz pierwszy tak dużo zgłoszeń i to właśnie słodkości.
Jesień to czas wykopków i taką, między innymi, atrakcją Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zachęcało w niedzielę 6 października br. do aktywnego i rodzinnego spędzenia niedzieli na „Poznańskiej Pyrze”. Nie mogło zabraknąć jarmarku rękodzieła i smakołyków, występów zespołów ludowych i konkursów dla najmłodszych. Jest to jedno z cyklicznych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Tradycyjnie już w pałacu na terenie muzeum odbył się regionalny kulinarny konkurs „Smak Pyry” dla kół gospodyń wiejskich, obiektów gastronomicznych i uczniów szkół gastronomicznych. Organizatorem jest samorządowa instytucja kultury Instytutu Skrzynki, który jest również fundatorem nagród finansowych. Laureaci otrzymali także upominki od powiatu poznańskiego. Kapituła oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki i przyznała:
Grand Prix – nagroda 1.000 zł: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Pączki ziemniaczane
I miejsce 500 zł: Restauracja Eatalia (Kamionki, gm. Kórnik, powiat poznański) za Ziemniaczany pączek faszerowany musem z ziemniaków i wędzonej makreli
II miejsce 300 zł: KGW Świtezianki z Mirosławek (gm. Stęszew, powiat poznański) za Sernik z pyrami
III miejsce 200 zł: Monika Szymańska KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Ziemniaczane ciasto czekoladowe.