Zastosowanie oleju konopnego w kuchni


Olej konopny należy do grupy olejów roślinnych o największych wartościach prozdrowotnych. Jego bogaty skład (nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, witamina E, A, K i witaminy z grupy B, wapń, fosfor, cynk, magnez) oraz oryginalny (lekko orzechowy) smak sprawiają, że olej ten doskonale sprawdzi się w kuchni.

Olej konopny w kuchni

Tłoczony na zimno olej z konopi siewnych ma zielonkawo-żółtą barwę i łagodny smak. Nie jest on jeszcze tak popularny, jak typowe oleje spożywcze (słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, kokosowy), ale warto go wkomponować do menu – chociażby ze względu na bardzo dużą zawartość kwasów NNKT, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zarazem człowiek musi je dostarczyć z zewnątrz (więcej na temat składu oleju konopnego można znaleźć w serwisie: olej-konopny.com).

Olej z konopi idealnie sprawdzi się do wszelkiego typu sałatek, surówek, past oraz sosów. Warto jednak pamiętać, że swoje cenne właściwości zachowuje on jedynie na zimno, dlatego nie sprawdzi się do codziennego smażenia i pieczenia. Gdy chcemy przygotować kotlety czy mięso lub upiec ciasto, musimy poszukać innych zamienników.

Warto wybierać olej nierafinowany, ponieważ rafinacja wprawdzie pozwala uzyskać przejrzystość i oczyścić substancję z dodatkowych składników, ale wiążę się jednocześnie z utratą wartości smakowych oraz odżywczych.

Olej konopny doskonale sprawdzi się dla wegetarian i wegan, ponieważ zawiera dużą porcję łatwo przyswajalnego białka (jest to białko przyswajane przez organizm ludzki szybciej niż sojowe).

Jak wykorzystać olej z konopi w kuchni?

Olej z konopi siewnych idealnie sprawdzi się do wszelkiego typu sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw. Wystarczy dodać do niego odrobinę musztardy i kwaskowego soku z cytryny, aby uzyskać pyszny sos o idealnie puszystej konsystencji, która dopełni każdą sałatkę. Zielona sałata, marchewka, kapusta pekińska i inne chrupiące warzywa uzyskają wyjątkowy posmak.

Tym zdrowym olejem roślinnym można również polewać pieczywo – w ten sposób zastąpimy masło bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Kolejnym pomysłem na wykorzystanie tego składnika w kuchni jest pesto. Wystarczy połączyć olej, świeże zioła (bazylia, natka pietruszki) z orzechami i odrobiną sera. Składniki należy zblendować na gładką masę.

Olej z konopi można również dodawać do pierogów, zup czy makaronów, ale dopiero po ich ugotowaniu – w ten sposób lekko podkręcimy smak, ale jednocześnie nie stracimy cennych składników odżywczych oleju.

1 komentarz

  1. Alla napisał(a):

    olecam w stosowanie profilaktycznie jak i w chorobach cywilizacyjnych oleju CBD 5 % essenz regularne spożywanie ekstraktów powoduje pozytywne skutki dla naszego układu nerwowego, pomaga się zrelaksować, wyciszyć i zasnąć Olej konopny CBD stosuje się w przypadku:
    1. Padaczki.
    Wg. wyników badania w Filadelfii, które obejmowało dzieci z epilepsją z całych Stanów Zjednoczonych, średni spadek napadów padaczki wyniósł 45,1%.
    2. Stwardnienia rozsianego.
    Kannabinoidy z konopi „uspokajają” system immunologiczny, który nie atakuje ponownie centralnego układu nerwowego.
    3. Depresji, stanów lękowych i zaburzeń nastroju.
    W przeciwieństwie do leków antydepresyjnych, nie wywołuje skutków ubocznych dla zdrowia.
    4. Może zmniejszać ból (migrenowy, menstruacyjny).
    Kannabinoidy mogą zmniejszać ból, poprzez selektywne blokowanie sygnałów, które są odpowiedzialne za jego odczuwanie, w mózgu i rdzeniu kręgowym. Poza tym działają rozkurczowo.
    5. Nudności i wymiotów.
    Kannabinoidy konopi wchodząc w interakcję z kluczowymi receptorami w mózgu, pomagają kontrolować nudności i wymioty.
    6. W celu pobudzenia apetytu.
    CBD podobnie jak THC zwiększa zdolność odczuwania zapachu i smaku, przy spożywaniu jedzenia. Dlatego może być stosowany przy anoreksji, nowotworach i chorobach paliatywnych.
    7. Udaru mózgu.
    Wg. badań naukowców z Uniwersytetu Fudan w Chinach, kannabidiol zapobiega wtórnym uszkodzeniom mózgu, jak i leczy istniejące już szkody.
    8. Nowotworów.
    CBD można stosować wspomagająco np. przy raku skóry, szyjki macicy, piersi, okrężnicy, pęcherza, płuc czy glejaku.
    9. W przypadku pozostałych dolegliwości.
    M.in. przy napięciu mięśniowym, problemach skórnych, cukrzycy, miażdżycy, astmie, reumatyzmie czy boreliozie.

Dodaj komentarz