Warsztaty kulinarne dla rodziny – świąteczne potrawy


Akademia Kulinarnego Poznania zaprasza na kolejne warsztaty. Tym razem pod okiem mistrza Dawida Wysockiego, szefa kuchni Restauracji Gusto Food&Wine. Tematem będzie świąteczna, polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. To będzie wspaniała zabawa dla całej rodziny, bowiem dzieci zaproszone są również na wspólne pieczenie pierników pod okiem cukiernika.

 

Te święta Bożego Narodzenia mogą stać się niezapomniane dzięki Dawidowi Wysockiemu, który uczyć będzie jak przygotować wspaniałe przyjęcie rodzinne od przystawki po deser. Uczniowie pod okiem mistrza wspólnie przyrządzą: na przystawkę pierożki z łososiem i ricottą z kremem szpinakowym, następnie domową zupę z podgrzybków i suszonych borowików z maślanymi grzankami. Jako danie główne wszyscy ćwiczyć będą chrupiące fileciki z karpia z puree z korzenia pietruszki z balsamicznymi cebulkami i emulsją cytrynową. A na deser mus czekoladowo-wiśniowy z przyprawami korzennymi i flambirowanymi pomarańczami.

Wszystkie receptury dań przedstawimy wkrótce na naszym portalu!

sawid wysocki2

Flambirowanie sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go, tzw. płonący półmisek. Flambiruje się między innymi smażone banany lub mięso. Do flambirowania używa się wyłącznie mocnych alkoholi. Flambirowanie to również proces polegający na podpaleniu potrawy w trakcie jej przygotowywania. W kuchniach wschodnich flambiruje się większość smażonych owoców morza oraz ryby. Podpala się tłuszcz, na którym jest smażona potrawa, flambiruje się ją przez około 20-30 sekund a następnie gasi się ogień przykrywając pokrywką. Na zdjęciu Dawid Wysocki  prezentuje proces flambirowania.

Warsztaty rozpoczną się o godz. 11 w Restauracji Gusto Food&Wine i potrwają około 3 godziny. Uczestnicy nie tylko będą mogli podglądać jednego z najmłodszych szefów kuchni przy pracy, ale także poznać techniki przygotowywania świątecznych dań.

Cena uczestnictwa w warsztatach to 99 złotych od osoby. W przypadku wykupienia miejsca przez dwie osoby dorosłe dziecko może uczestniczyć gratis.

 

Zapraszamy też do lektury BLOGA

Inne teksty świąteczne:

NADESŁANE Pierniki z mąki gryczanej i orkiszowej Agnieszki

Dobra ryba to świeża ryba! Jak wybrać wigilijnego karpia?

Nie tylko śledzie z… frużeliną wiśniową czyli ryba na Wigilię

Dodaj komentarz