Uczta dla kinomanów i smakoszy


Program tegorocznej edycji kuchnia+ food film fest będzie jeszcze bogatszy – od 26 do 28 października widzowie zobaczą 13 filmów dokumentalnych z Europy, Ameryki Północnej i Azji oraz francuską fabułę „Niebo w gębie”. Przegląd organizowany przez telewizję kulinarną kuchnia+ startuje równolegle w Warszawie, Poznaniu i Gdyni.

 

Przegląd otworzy w piątek, 26 października kanadyjski film „Gorycz czekolady”, który poprzez losy intrygujących bohaterów, kreśli słodko-gorzki obraz czekoladowego przemysłu. Podczas seansu widzowie obejrzą również amerykański dokument „Mleko?”, którego twórcy przytaczają argumenty dwóch ścierających się obozów – zwolenników i przeciwników picia mleka krowiego, oddając głos znawcom tematu: naukowcom, przedstawicielom przemysłu, rolnikom i propagatorom bezmlecznej diety. Tego dnia w programie znajdzie się także hiszpańska produkcja „Cena sushi” o złożonym problemie oceanicznych połowów oraz „Bydło – prawdziwe życie krów” – opowieść, której bohaterkami są normandzkie krowy rasy Charolaise. Francuski reżyser portretuje ten tak bliski człowiekowi, a jednocześnie wciąż mało znany, gatunek. Wieczór zakończy dramatyczny dokument „Wielki głód Mao” Patricka Cabouata pokazujący jak Mao Tse-tung zmienił sen o świetlanej przyszłości w realny koszmar milionów ludzi.

W sobotę, 27 października, kuchnia+ zaprasza na film w reżyserii Macieja Kowalczuka pt. „Wtajemniczeni” pokazujący spotkanie
światowej czołówki szefów kuchni z suwalszczanami w czasie polskiej edycji projektu „COOK IT RAW”. – To totalnie świeży film, który właśnie ze stołu montażowego. Dwa tygodnie temu szefowie kuchni na czele z René Redzepim, szefem kuchni duńskiej Nomy, uznawanej od trzech lat za najlepszą restaurację na świecie. Panowie w ciszy i spokoju, bez zbędnego rozgłosu zbierali grzyby, chodzili po lesie i chłoneli atmosferę Suwalszczyzny -mówi Wojciech Lewandowski organizator festiwalu w Poznaniu. Następny seans rozpocznie film „Najlepszy kucharz świata” – przygotowania Rasmusa Kofoeda, słynnego duńskiego szefa kuchni, do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym – Bocuse d’Or. „Ostatni walc w elBulli” to historia jedynej w swoim rodzaju „kolacji mistrzów”, która odbyła się na zakończenie 50-letniej działalności słynnego restauracji Ferrana Adrii, guru kuchni molekularnej. Zdobywszy trzy gwiazdki Michelina i aż pięciokrotnie tytuł najlepszej restauracji świata, elBulli zamyka swe podwoje dla gości, aby przekształcić się w otwarty instytut, który skupi się na kulinarnych eksperymentach. Sobotnie pokazy zakończy polska premiera filmu fabularnego w reżyserii Christiana Vincenta „Niebo w gębie”. To smakowita opowieść inspirowana życiem Daniele Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską i najlepsze regionalne produkty.

– Dzięki współpracy z PAH po raz pierwszy w historii przeglądu organizatorzy zaproponują widzom bezpłatny pokaz dokumentu pt. „Spragniony świat”, który porusza problem braku dostępu do wody pitnej. Co ósmy mieszkaniec Ziemi cierpi z powodu pragnienia i chorób wywołanych spożywaniem zanieczyszczonej wody! Darmowe seans odbędzie się 27 października o godzinie 13.00. Wystarczy tylko odebrać wejściówkę w kasie kina Muza – mówi Wojciech Lewandowski.

Ostatniego dnia 4. edycji kuchnia+ food film fest, w niedzielę, 28 października organizatorzy przygotowali pokaz francusko-chińskiego dokumentu „Więzy smaku”, który bada tajemnicę sukcesu kuchni Państwa Środka, odkrywając egzotyczne obyczaje i ceremonie chińskiej branży gastronomicznej, a o niezwykłym rytuale inicjacji wśród nepalskich pszczelarzy opowie film „Chłopiec i pszczoły”. Natomiast po południu zaplanowano pokaz dwóch dokumentów poruszających problem nadwagi. Amerykańska „Wojna o otyłość” przedstawia obraz społecznych i zdrowotnych konsekwencji jedzenia ponad miarę, którego nie są w stanie zatrzymać ani medialne kampanie informacyjne, ani narzucany przez popkulturę kult młodości i szczupłej sylwetki. Polski, krótkometrażowy film Łódzkiej Szkoły Filmowej „Obóz” dokumentuje zmagania z nadwagą polskich dzieci, wysłanych przez zdeterminowanych rodziców na obóz kondycyjno-odchudzający. Finałowym filmem przeglądu będzie „Natura, kobiety i wino”. Włoska reżyserka, Giulia Graglia portretuje cztery fascynujące kobiety, które przebojem wdarły się do zdominowanej dotąd przez mężczyzn branży produkcji win. Bohaterki, zdradzając sekrety swoich winnic, opowiadają o życiu wbrew schematom i ekologicznym trunku, który stał się ich największą dumą. -Niespodzianką będzie także fakt, że w czasie filmu delektować się będzie można winem, które pochodzi z winnic bohaterek filmu – mówi Wojciech Lewandowski. – Zresztą jest to ważny element festiwalu, czyli degustacja i delektowanie się filmem. Przed każdym seansem przygotowana jest tematyczny poczęstunek. Przed filmami o otyłości, które mówią głównie o konieczności dokonywania wyborów dajemy także widzom możliwość wybrania. Stąd Folwark Wąsowo zaproponuje zakąski warzywne, ale dla tych którym kalorie są obojętne będą pączki – dodaje Wojciech Lewandowski.  Jak zapewnia, będzie również uroczysta kolacja w Restauracji SPOT. – Przygotuje ją Tomek Jakubiak, a inspiracją będzie film „Niebo w gębie” – mówi Lewandowski.

4. kuchnia+ food film fest odbywać się będzie jednocześnie w warszawskim kinie Kultura, w poznańskiej Muzie oraz w DKF Żyrafa w Gdyni. Wszystkim pokazom towarzyszyć będą poczęstunki związane z tematyką filmów, spotkania z gośćmi imprezy: bohaterami i twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej, a także inne wydarzenia specjalne. Bilety na każdy z 9 pokazów filmowych, sprzedawane będą od 10 października, w cenie 15 zł, w poznańskim kinie Muza oraz na portalu Ebilet.pl.

– Tak jak w roku ubiegłym będą to pokazy symultaniczne. Przed i po projekcji będziemy łączyć się z Warszawą by uczestniczyć z twórcami pokazywanych filmów. Wyjątkiem będą te momenty, kiedy wypowiadać się będą miejscowi eksperci, wówczas pozostaniemy w Poznaniu, by spotkać się na żywo z naszymi ekspertami – mówi poznański organizator festiwalu, Wojciech Lewandowski.

 

Program 4. kuchnia+ food film fest

piątek, 26 października 2012

Szczegółowe opisy filmów na stronie www.kuchniaplus.pl/kuchnia-plus-food-film-fest.html

17:30 „Gorycz czekolady”, „Mleko?”

20:00 „Cena sushi”, „Bydło – prawdziwe życie krów”

22:30 „Wielki Głód Mao”

sobota, 27 października 2012

15:00 „Wtajemniczeni”

17:00 „Najlepszy kucharz świata”, „Ostatni walc w elBulli”

19:30 „Niebo w gębie”

niedziela, 28 października 2012

15:00 „Więzy smaku”, „Chłopiec i pszczoły”

17:30 „Wojna o otyłość”, „Obóz”

19:30 „Natura, kobiety i wino”

IMPREZY TOWARZYSZĄCE:

Filmowa Kolacja

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na film połączony z kolacją w ramach Food Film Festival organizowanego przez Kuchnię +. W sobotę 27go października po pokazie filmu „Niebo w gębie” w kinie Muza odbędzie się po pokazie w Restauracji SPOT. o 21.45 kolacja przygotowana przez Tomka Jakubiaka. Będzie to menu inspirowane filmem przygotowane przez Tomka specjalnie na tą okazję. W menu między innymi policzki cielęce duszone z warzywami na puree selerowym z gruszkami, plastry wątróbki wołowej gotowane w czerwonym winie, podawane z kawałkami pieczonej perliczki i puree z białej fasoli. Na deser mille-feuille z ciasta francuskiego i musu jabłkowego podpalanego calvadosem z kozimi lodami i sosem toffi. Bilety: w sieci eBilet.pl, w kinie Muza oraz w restauracji SPOT.

Slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci
27 października (sobota) godz. 11:00
Kino Muza, ul Święty Marcin 30
Wstęp: 15 zł  (dziecko plus opiekun)
Bilety: w sieci eBilet.pl oraz w kinie Muza

Współorganizatorem dziecięcych warsztatów na kuchnia+ food film fest (obok Slow Foodu Wielkopolska) są: UL i Akademia Kulinarna SPOT to EAT.

– Będzie to ciekawe wydarzenie, bowiem dzieci nie tylko spróbują swoich sił jako szefowie kuchni, ale także będą miały okazję wcielić się w rolę prowadzącego swój własny program kulinarny w zaimprowizowanym studio w hollu Kina Muza – mówi Wojciech Lewandowski.

Slowfoodowe Śniadanie
28 października (niedziela) godz. 11:00
Museum Cafe, dziedziniec Muzeum Archeologicznego, ul. Wodna 27, Poznań
Wstęp: 30 zł (25 zł dla członków Slow Food)
Bilety: w sieci eBilet.pl, w Museum Cafe oraz w kinie Muza

Juliusz Podolski

Fot. kuchnia+

Dodaj komentarz