Trzy dni królewskich smaków


Niezapomniany smak – dzięki najlepszym składnikom łączonym według tradycyjnych receptur, najprawdziwszy aromat – w wyniku niczym nie wspomaganych procesów, szlachetna barwa – efekt działania natury. Jeśli przyjąć, że jesteśmy tym, co jemy, nie może nas zabraknąć w Galerii Malta. Produkty dostępne podczas Weekendu Eko należą bowiem do najzdrowszych i najszlachetniejszych. Weekend Eko w Galerii Malta potrwa od 18 do 20 stycznia.

smakregionow14

Weekend Eko ma dwa wymiary – tradycyjny i nowoczesny. Z jednej strony jest okazją do nabycia najlepszych ekologicznych produktów m.in.w styczniu, obok znanych już specjałów, odwiedzający Galerię Malta znajdą także Benedyktynkę – opartą o XVI recepturę brata Bernardo Vincelli z Wenecji ziołową nalewkę braci Benedyktynów z Lubania. Wśród produktów będą autorskie mieszanki śniadaniowe i müsli przygotowane przez firmę Natoobe, która przywiezie także łomnickie kozie sery, w tym wyjątkową serową chałwę, buncka i bryndzę, a tradycyjna wędzarnia z Mosiny – ryby pełne szlachetnego aromatu olchy i dębu.

Z drugiej strony, jak mówi Maria Hirowska, organizatorka imprezy i znana poznańska blogerka kulinarna:

– Czas spojrzeć na nowo na tradycyjne produkty. Na przykład przepyszne oscypki przywożone dla klientów Galerii Malta z Pienin można jeść na kanapce, ale są też fantastycznym dodatkiem do tarty z jesiennych warzyw i kiszonej kapusty dostarczanej przez Folwark Wąsowo. Równie dobrze smakują z nimi wytrawne muffiny. Prócz oscypka można do nich dodać także jarmuż i pasternak. Królestwo smaku stoi przed nami otworem. Weekend Eko ma być dla odwiedzających źródłem kulinarnych inspiracji.

Smaczne i zdrowe produkty będzie można nabyć od godz. 10.00 do 22.00 w piątek i sobotę (18 i 19 stycznia) oraz od godz. 10.00 do 20.00 w niedzielę (20 stycznia).

Weekend Eko odbywa się w Galerii Malta regularnie, w każdy trzeci weekend miesiąca, to prawdziwe święto dla wyznawcy idei slow food i fanów produktów organicznych, a także dla tych, którzy cenią dobry smak. Od piątku do niedzieli mogą oni kupić produkty sporządzone według tradycyjnych receptur, przetwory z ekologicznych warzyw i owoców, chleby, wędliny, wędzone ryby oraz specjały regionalne. Impreza jest organizowana wspólnie z Folwarkiem Wąsowo. To cykliczne wydarzenie na celu promowanie zdrowej żywności z ekologicznych upraw i zwróceniu uwagi Klientów Galerii Malta na ideę slow food oraz na produkty organiczne.

Dodaj komentarz