Targi Smaki Regionów 2017: rozdano medale i Perły


Targi Smaki Regionów zostały oficjalnie otwarte. Podczas inauguracji obecny był między innymi sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz marszałkowie większości polskich województw. Nie zabrakło również koordynatora Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Niclasa Fjellströma. W niedzielę przyznano nagrody dla najlepszych produktów i dań tworzonych tradycyjnymi metodami.

Targi Smaki Regionów trwają od  23 do 26 września. W tym czasie ok. 200 wystawców – lokalnych producentów z wszystkich polskich oraz pięciu zagranicznych regionów – promuje produkty i potrawy wykonane według tradycyjnych receptur.

Targi pozwalają mieszkańcom Poznania, Wielkopolski i całej Polski zapoznać się z kulturą kulinarną regionów Polski oraz różnych regionów Europy. Chcemy także edukować najmłodszych Polaków w zakresie nawyków żywieniowych. Z naszymi partnerami przygotowaliśmy przestrzeń ekologicznych produktów i ekologicznego jedzenia, ale także piekarenkę, pokazująca jak wypieka się tradycyjne pieczywo – powiedział wiceprezes zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Tomasz Kobierski.

Na ekspozycji Wielkopolski nie zabraknie tradycyjnych produktów, ale znajdziemy tam także wystawców z Niemiec, Rumunii, Turcji, Mołdawii oraz Białorusi. – Bardzo cieszy nas udział regionów spoza Polski. Będziemy starali się rozwijać tą współpracę, abyśmy w przyszłości prezentowali na targach coraz szerszą ofertę produktów polskich i światowych – zapowiedział marszałek województwa wielkopolskiego Marek Woźniak.

Smaki Regionów to nie tylko stoiska z jedzeniem. To także cykl pokazów kulinarnych, których gwiazdą był Robert Makłowicz. W sobotę przygotował danie z wielkopolskich produktów, m.in. z karmelizowanych gruszek. Targi zapraszają wszystkie dzieci do zabaw i warsztatów nawiązujących do tematyki zdrowego odżywiania i kulinariów. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Spośród 55 zgłoszeń wyłoniono 20 produktów, które nagrodzono Medalami Targów Smaki Regionów. Znalazły się wśród nich np. grzyby marynowane w szyszką oraz wielkopolski gzik. Laureaci konkursu odebrali pamiątkowe medale i dyplomy. Prócz tego jury konkursowe przyznało pięć wyróżnień.

 

W niedzielę odbył się również Wielki Finał XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Statuetki „Perła” otrzymało 14 potraw i 60 produktów z wszystkich regionów Polski.

Zdjęcia Hieronim Dymalski i materiały prasowe

Dodaj komentarz