Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej w Poznaniu


Pierwszy z seansów otworzy Aldo Amati, ambasador Włoch w Polsce.

– Bardzo mi miło, że mogę zainaugurować nową edycję Tygodnia Kuchni Włoskiej tutaj w Poznaniu, korzystając także z silnych więzów, jakie łączą to piękne polskie miasto z Bolonią, jedną ze „stolic” kuchni włoskiej na świecie – podkreśla ambasador. – Poprzez pokaz dwóch uznanych współczesnych włoskich filmów oraz warsztaty prawdziwej kuchni bolońskiej, przenosimy do Poznania obecne Włochy wraz ich kinem i sztuką kulinarną. Jestem pewien, że publiczności spodobają się nasze propozycje i że tradycyjnie obdarzy nas swoją sympatią i przyjaźnią, jak zawsze w przypadku wydarzeń pod barwami „tricolore”. Razem z miastem Poznaniem oraz miastem Bolonią chcemy jak najlepiej świętować również przy tej okazji stulecie stosunków dyplomatycznych między Włochami i Polską.

Wydarzenie jest bezpłatne dzięki zaangażowaniu Ambasady Włoch i Włoskiego Instytutu Kultury z Warszawy. Więcej szczegółów i informacji na temat zapisów znajduje się na fb i stronie Baraku Kultury: http://barakkultury.pl/project/ostatnie-prosecco-hrabiego-ancillotto-i-made-in-italy/.

Osoby i instytucje, które współpracują lub chcą rozpocząć współpracę z Miastem Bolonia, mogą kierować swoje pytania na adres: rmwm@um.poznan.pl

Zdjęcie: Gaspa/Wikipedia

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz