Smaki z różnych regionów na MTP


Od 23 do 26 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbędzie się najsmaczniejsze wydarzenie tej jesieni. Targi SMAKI REGIONÓW za każdym razem zaskakują bogactwem tradycyjnej żywności. W Poznaniu posmakujemy jedzenia z 16 polskich województw i 4 zagranicznych regionów, które będą reprezentowane przez blisko 200 wystawców – lokalnych producentów.

Z badania „Konsument na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej” przeprowadzonego przez jedną z sieci hiper- i supermarketów wynika, że chętnie kupujemy żywność tradycyjną i regionalną, bo również lepiej smakuje. Targi SMAKI REGIONÓW w Poznaniu wpisują się w panujący od lat globalny trend regionalnego i lokalnego jedzenia. To święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Jest to również idealne wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Na tej imprezie wszystko smakuje wyśmienicie! Na targach znajdziemy przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze, a także gotowe dania oraz potrawy z całej Polski.

Tradycyjna, czyli jaka?

Jakość żywności na targach jest gwarantowana przez certyfikaty przyznawane przez instytucje, które czuwają nad przestrzeganiem produkcji tego typu żywności i stosowaniu określonych składników. Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dowiemy się, na jakie oznaczenia warto zwracać uwagę kupując dobrej jakości tradycyjną żywność. Unikatowe wyroby zaprezentują producenci produktów zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS). Będą również atrakcje dla dzieci, na które będą czekać gry i zabawy edukacyjne z rolnictwem oraz produktami regionalnymi i tradycyjnymi w tle.

Smaki z całej Polski i nie tylko

Ekspozycja Regionu Wielkopolskiego skusi do siebie poszukiwaczy smaków naszych sąsiadów – Niemiec, a także z Rumunii, Turcji, Mołdawii oraz Białorusi. Oczywiście nie zabraknie typowo wielkopolskich produktów, które wywołują miłe wspomnienia wśród konsumentów.

Wśród wystawców będzie również stoisko Organizacji Producentów Ryb Jesiotrowatych, gdzie w sobotę i niedzielę spróbujemy między innymi zupy z jesiotra, czyli jesiotrowanki oraz innych dań rybnych.

Produkty, warte uwagi

Na targach poznamy produkty nagrodzone Medalem Targów SMAKI REGIONÓW. W tym roku o to cenne wyróżnienie walczy 50 produktów. Jury konkursowe obradować będzie pierwszego dnia targów, sprawdzając m.in. jakość, smak wyrobów, które muszą mieć stosowane certyfikaty lub odpowiednie rekomendacje. Laureatów poznamy podczas inauguracji wydarzenia, w drugim dniu targów, 24 września, na Scenie Głównej.

Tego samego dnia poznamy również laureatów XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Gotowanie na żywo

Po rocznej przerwie na targi powraca Scena Kulinarna. Właśnie na niej mistrzowie kuchni gotować będą tradycyjne i regionalne potrawy. Podpatrzymy na żywo, jak przyrządzić smaczne, tradycyjne dania. W sobotę, mistrzowie kuchni z małopolski w ramach programu „Promocja Jagnięciny Podhalańskiej” wyczarują pyszne jedzenie. Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel, wypasanych na terenach podgórskich. W sobotę i niedzielę kucharze z poznańskiej restauracji HYĆKA przypomną wielkopolskie smaki. W te same dni, dzięki kulinarnym mistrzom z OLANDII przeniesiemy się w harmonijny świat jedzenia przyrządzonego w stylu slow food. Wyjątkowym gościem Sceny Kulinarnej będzie Robert Makłowicz, który zaprezentuje pokaz kulinarny (w sobotę). Na scenie będą też goście z Mołdawii słynącej z swojej kulinarnej różnorodności. W potrawach z tej części świata czuje się wpływy kultury greckiej, rzymskiej, tureckiej, ukraińskiej, zachodnioeuropejskiej czy rosyjskiej. Zapachy kuchni mołdawskiej poczujemy w sobotę i w poniedziałek. W poniedziałek Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprezentuje dania z polskiej wieprzowiny.

Dla dzieci

Na targach SMAKI REGIONÓW znajdziemy wiele atrakcji dla dzieci. Najmłodsi uczestnicy targów w minipiekarence odkryją sposoby wypieku tradycyjnymi metodami oraz zobaczą, jakie zboża wchodzą w skład naturalnego pieczywa. Gospodarz minipiekarenki – Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP – jak zawsze zadba o to, aby maluchy wyszły z targów ze swoją ręcznie wyrobioną i upieczoną na targach bułeczką. Wśród dzieci, które odwiedzać będą to miejsce od soboty będą zorganizowane grupy przedszkolne i szkolne (w poniedziałek i wtorek).

Równie ciekawe wydarzenia dla dzieci przygotowało Stowarzyszenie „Polska Ekologia”. W strefie edukacyjno-promocyjnej, w ramach programu „Polskie smaki, polskie owoce i warzywa” dzieci przekonają się dlaczego warto jeść owoce i warzywa, dlaczego są tak wyjątkowe. Przez cztery dni targów dzieci przedszkolne wezmą udział w warsztatach, które w formie zabawy i ciekawy sposób przybliżą najmłodszym ich uczestnikom najważniejsze informacje o polskich owocach oraz warzywach.

Atrakcji dla dzieci będzie jeszcze więcej. W wielu miejscach na targach organizowane będą animacje, malowanki, gry i zabawy.

Harmonogram wydarzeń specjalnych

Sobota, 23 września

9.00 – 17.00 | Minipiekarnia dla dzieci, Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa”, Organizator: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP | Pawilon 3A, stoisko 26

9.00 – 17.00 | Warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci, Organizator: Stowarzyszenie „Polska Ekologia” | Pawilon 3A, strefa nr 1

11:00-12:00 | Pokazy kulinarne prowadzone przez kucharzy restauracji Hyćka – przygotowanie tradycyjnych potraw kuchni wielkopolskiej, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Paw. 3A, Scena Kulinarna

12.00 – 13.00 | Pokaz tradycyjnej kuchni mołdawskiej, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego | Paw. 3A, Scena Kulinarna

13.00- 14.00 | Pokazy kulinarne prowadzone przez kucharzy restauracji Olandia – przygotowanie tradycyjnych potraw kuchni wielkopolskiej, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego | Paw. 3A, Scena Kulinarna

14.00 -16.00 | „Promocja Jagnięciny Podhalańskiej”- pokaz kulinarny, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Paw. 3A, Scena Kulinarna

16.00 – 17.00 | Pokaz kulinarny prowadzony przez Roberta Makłowicza, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Paw. 3A, Scena Kulinarna

Niedziela, 24 września

9.00 – 17.00 | Warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci, Organizator: Stowarzyszenie „Polska Ekologia” | Pawilon 3A, strefa nr 1

9.00 – 17.00 | Minipiekarnia dla dzieci „Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa”, Organizator: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, | Pawilon 3A, stoisko 26

11:00-12:00 | Pokazy kulinarne prowadzone przez kucharzy restauracji Hyćka – przygotowanie tradycyjnych potraw kuchni wielkopolskiej, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Paw. 3A, Scena Kulinarna

godz. 12.00 | Otwarcie Targów Smaki Regionów oraz wręczenie nagród w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów, pawilon 3A, Scena Główna

12.00 – 13.00 | Pokaz tradycyjnej kuchni mołdawskiej, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego | Paw. 3A, Scena Kulinarna

14.00- 15.00 | Pokazy kulinarne prowadzone przez kucharzy restauracji Olandia – przygotowanie tradycyjnych potraw kuchni wielkopolskiej, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego | Paw. 3A, Scena Kulinarna

14.00 – 16.00 | Wielki Finał Konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo” uroczystość wręczenia Pereł 2017, pawilon 11 (Iglica)

Poniedziałek, 25 września

9.00 – 17.00 | Minipiekarnia dla dzieci, Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa”, Organizator: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, | Pawilon 3A, stoisko 26

9.00 – 17.00 | Warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci, Organizator: Stowarzyszenie „Polska Ekologia” | Pawilon 3A, strefa nr 1

12.00 – 13.00 | Pokaz tradycyjnej kuchni mołdawskiej, Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego | Paw. 3A, Scena Kulinarna

13.00-15.00 | Wyjątkowe dania z polskiej wieprzowiny- pokaz kulinarny, Organizator: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Paw. 3A, Scena Kulinarna

Wtorek, 26 września

9.00 – 17.00 | Minipiekarnia dla dzieci, Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa”, Organizator: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, | Pawilon 3A, stoisko 26

9.00 – 17.00 | Warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci, Organizator: Stowarzyszenie „Polska Ekologia” | Pawilon 3A, strefa nr 1.

Dodaj komentarz