Smaki dzieciństwa na Targach


Oscypek z Podhala, chleb na zakwasie z Kurpii, swojska kiełbasa z Podlasia – te oraz wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów Polski będzie można skosztować podczas targów Smaki Regionów odbywających się w przededniu największego wydarzenia branży spożywczej – targów Polagra Food

Doskonały smak, tradycyjne receptury, naturalna, certyfikowana żywność to solidne fundamenty promocji polskiej żywności. Międzynarodowe Targi Poznańskie wspólnie ze Związkiem Województw RP podjęły to wyzwanie. Okazja do skosztowania regionalnych rarytasów już od 6 do 9 października, a chętnych do skosztowania wolnego wstępu na wydarzenie zapraszamy 6 i 7 października.

Po pierwsze najwyższa jakość

Targi SMAKI REGIONÓW są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Organizatorzy imprezy zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentują ofertę producentów win, chlebów, ciast, serów, wędlin, miodów, nalewek, powideł i innych przetworów regionalnych, certyfikowanych. Październik to idealny termin do prezentacji przetworów oraz tradycyjnych konfitur, ponieważ właśnie wtedy, zaraz po zbiorach owoców i warzyw, są one najbardziej świeże i mają największe walory smakowe. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że nie są to nigdy produkty masowe – ich producentami są zazwyczaj niewielkie, często rodzinne firmy, które stosują receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, używając najwyższej jakości składników, bo przede wszystkim zależy im na doskonałym smaku.

Smaki dzieciństwa

Ekspozycja targów przez sobotę i niedzielę otwarta jest dla szerokiej publiczności, tak aby każdy mógł tu skosztować smaków, które często pamięta tylko z dzieciństwa, a które obecnie zyskują coraz większą renomę na rynku. W kolejne dwa dni: poniedziałek i wtorek – wystawcy Smaków Regionów oczekiwać będą na handlowców, restauratorów i hotelarzy zainteresowanych produktami regionalnymi i certyfikowanymi. Będzie tu można odnaleźć lokalnych producentów zgłoszonych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, producentów mających w swojej ofercie żywność ekologiczną certyfikowaną, a także współpracujące z Urzędami Marszałkowskimi firmy, które wytwarzają żywność naturalną z oznaczeniem krajowego Systemu – Jakość Tradycja.

Tworzymy kulinarne dziedzictwo

Pośród wielu produktów targów, Izba Produktu Regionalnego we współpracy z organizatorami, wyłoni laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jak uważają przedstawiciele Izby ten „organizowany od 2000 roku Konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom, nie tylko w naszym kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią”. Większość produktów zgłaszanych do tego konkursu, takich jak oscypki i inne sery z Podhala, sery z Korycina i Wiżajn czy wędliny z Małopolski, została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi z oznaczeniem unijnym.

Rodzinnie

Pierwsze dwa dni targów to czas na odkrywanie przed dziećmi smaków dzieciństwa starszego pokolenia. Maluchy będą miały okazję spróbować jak smakują produkty bez przetrwalników, ulepszaczy, stworzone w 100 proc. z naturalnych składników. Organizatorzy zaplanowali czas nie tylko na konsumowanie smakołyków, ale przewidzieli także szereg zabaw dla dzieci i niespodzianki dla każdego malucha. 6 i 7 października odbędą się widowiskowe atrakcje dla całych rodzin w ramach wydarzenia KRAINA SŁOWIAN, a wśród nich warsztaty pieczenia podpłomyków, pokazy średniowiecznej walki zbrojnej, szkolenia z wytwarzania masła prastarą metodą, warsztaty wytwarzania ozdób oraz wiele innych.

Czas dla podniebienia

Ekspozycja Targów SMAKI REGIONÓW będzie pełna pereł polskiej sztuki kulinarnej. To także wyjątkowa okazja do ich skosztowana i zakupienia bezpośrednio od producenta. To czas dla podniebienia. Na imprezę jeszcze w niedzielę wstęp wolny.

Dodaj komentarz