Powstanie Muzeum Szparaga!


Szparagi to jedno z pierwszych warzyw zbieranych wiosną z gruntu. Są cenione za wykwintny smak i bardzo dużą wartość dietetyczną, a od wieków powszechnie uważane są za afrodyzjak.

– Szacuje się, że w Polsce produkuje się około 6 tysięcy ton szparagów rocznie i z roku na rok te ilości są większe z uwagi na rosnące zainteresowanie tym warzywem w kraju – mówi prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. – Ale liderem w produkcji tego warzywa nadal pozostają Chiny. A kto spożywa najwięcej szparagów? Dlaczego są takie zdrowe? Co stanowi o ich rosnącej popularności? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można było uzyskać podczas szparagowej konferencji prasowej Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Polski Związku Producentów Szparaga w Hotelu Rzymskim w Poznaniu.

Podczas konferencji, której celem jest promocja produkcji i konsumpcji szparagów w naszym kraju, nastąpiło podpisanie listu intencyjnego w sprawie utworzenia Muzeum Szparaga w Nowym Tomyślu. Została także wręczona statuetka „Srebrnych Szparagów”, a na zakończenie odbyła się degustacja wykwintnych potraw ze szparagami.

 

Fot. Hieronim Dymalski

Dodaj komentarz