Pierwsi kursanci zaczęli szkolenie


– Nasi pierwsi uczestnicy szkolenia, to ludzie, którzy na co dzień prowadzą swoje pizzerie. Swoją wiedzę czerpali do tej pory z pobytów we Włoszech, różnych szkoleń oraz praktyk w pizzeriach. Oprócz Marcina, zajęcia prowadzi instruktor AVPN ze szkoły z Neapolu Senior PizzaioloVeraceGennaroLangella – mówi dyrektor szkoły AVPN w Polsce Pani dr Ewelina Spochacz-Przygocka.

Uczestnicy szkolenia prowadzą swoje pizzerie i przyjechali ze Szczecina, Płocka, Gdańska i z okolic Wrocławia. Jak twierdzą motywacją do podjęcia szkolenia w Akademii była chęć podniesienia umiejętności oraz dążenie do tego, żeby robić pizzę prawdziwą, neapolitańską, a nie prawie neapolitańską.

Już po pierwszych porannych zajęciach, o czym mówili podczas wspólnego posiłku przy pizzy, dowiedzieli się wielu ciekawych i ważnych rzeczy. Okazuje się, że robienie właśnie tej pizzy jest ciągłym uczeniem się i zdobywaniem doświadczenia począwszy od tego, jak robić ciasto, z jakiej mąki, ile czasu powinno garować, o tym, że tego ciasta nie kręci się, tylko ugniata na marmurowych stołach i kończąc na tym, jakie składniki podnoszą jej jakość i smak.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz