Noc Restauracji 2018 – smaki Polski


Szczupak po polsku oraz pierogi z szyjkami rakowymi to doskonały pretekst żeby wybrać się do Ostoji Chobienice. W oddalonej o 90 km od Poznania znakomitej restauracji szefuje Maciej Barton. Tamtejsze menu będzie bardzo staropolskie i wykwintne. Na wykwintne ryby można wybrać się tej nocy do Cuciny w City Park. Tam szef Dominik Narloch przygotuje króla polskich ryb słodkowodnych – wielkopolskiego sandacza. Połączenie tej wyśmienitej ryby z rakami kalarepą i aksamitką wydaje się bardzo intrygujące i zachęcające. Szef Narloch poda także wołowinę z porem, bakłażanem i szparagami. A jeśli o wołowinie mowa to nie można nie spróbować jej w Autentyku, autorskiej restauracji Ernesta Jagodzińskiego. Ten szef wypracował już rozpoznawalny styl i ma spore grono fanów w całej Polsce. Tym razem zaserwuje między innymi  Rostbef z Dojrzewalni Autentyka / kalarepą / olejemo smaku wędzonych warzyw z Manufaktury Łagowski.

Rodzima dla Wielkopolski i niespotykana nigdzie indziej w Polsce wieprzowina złotnicka pojawi się między innymi w rumpuciu Piotra Markowskiego z Folwarku Wąsowo czy w rillete z boczku jabłkowego u Artura Szwackiego z Falvorii w Hotelu Andersia.

Dania na bazie warzyw z ogrodu, który specjalnie uprawiany jest dla restauracji Cucina 88 przygotuje Dominik Narloch. W towarzystwie delikatnych pomidorów malinowych, kukurydzy, kalarepy, bakłażana i szparagów zaserwowane zostaną specjały takie, jak mangalica  (wieprzowina o niezwykłym smaku) czy sandacz. Szczególnie sandacz z rakami wydaje się godnym grzechu połączeniem. W menu nie zabraknie także papierówek, pomidorów malinowych czyli tego co obecnie w ogrodzie najświeższe i najsmaczniejsze.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz