Nadziewarka do kiełbasy – ręczna czy elektryczna?


Smakosze kiełbas cenią je za pożywność oraz wyjątkowy smak. Producenci wędlin prześcigają się w wielości oferowanych klientom produktów. Aby jednak mogły one rzeczywiście zyskać uznanie konsumentów, potrzebny jest nie tylko staranny dobór składników do wędlin. Równie istotna jest też technika produkcji artykułów żywnościowych przy wykorzystaniu odpowiednich urządzeń, takich jak nadziewarka do kiełbas. Ten niezbędny element wyposażenia masarni, barów i restauracji coraz częściej jest też nabywany przez prywatne osoby zainteresowane wytwarzaniem wędlin na własne potrzeby. Warto zastanowić się, jakie urządzenie najlepiej sprawdzi się w określonym przypadku.

Smakosze kiełbas cenią je za pożywność oraz wyjątkowy smak. Producenci wędlin prześcigają się w wielości oferowanych klientom produktów. Aby jednak mogły one rzeczywiście zyskać uznanie konsumentów, potrzebny jest nie tylko staranny dobór składników do wędlin. Równie istotna jest też technika produkcji artykułów żywnościowych przy wykorzystaniu odpowiednich urządzeń, takich jak nadziewarka do kiełbas. Ten niezbędny element wyposażenia masarni, barów i restauracji coraz częściej jest też nabywany przez prywatne osoby zainteresowane wytwarzaniem wędlin na własne potrzeby. Warto zastanowić się, jakie urządzenie najlepiej sprawdzi się w określonym przypadku.

Nadziewarka do kiełbas nazywana jest też często lewarem lub nabijarką do kiełbas. Poza standardowymi modelami coraz większą popularnością wśród kucharzy-profesjonalistów i amatorów cieszą się także nabijarki z funkcjami maszynki do mielenia mięsa.

Trochę techniki…

To, jak zbudowana jest nadziewarka do kiełbas, zależy przede wszystkim od jej rodzaju. Charakterystyczną cechą ręcznych modeli jest przymocowana z boku korbka, za pomocą której umieszczone w otworze mięso zostaje przetransportowane do zbiornika. Zlokalizowany tam tłok przesuwa zawartość pojemniczka do lejka oraz znajdujących się w jego obrębie jelit. Ręczna nadziewarka do kiełbas jest bardzo prosta w obsłudze. Zazwyczaj wyróżnia ją też niewielki rozmiar. Modele z dołączoną na spodzie śrubą doskonale można z powodzeniem przymocować do stołu.

Warto wspomnieć także o elektrycznych nadziewarkach. Urządzenia wyposażone są w praktyczny podajnik, noże tnące oraz ślimacznicę. Nie mają one natomiast korbki, gdyż sprzęt wykonuje całą pracę automatycznie, bez ingerencji z zewnątrz. Rola użytkownika ogranicza się właściwie tylko do uruchomienia lewara oraz włożenia mięsa do gardzieli.

Jak wybrać odpowiednią nadziewarkę do kiełbas?

Wybór najlepszej nabijarki nie jest wcale łatwy. Zależy on bowiem od szeregu rozmaitych czynników. Wśród nich należy wskazać na:
– rodzaje przygotowywanych wędlin – nadziewarka do kiełbas może mieć lejki o różnej średnicy; grubsze akcesoria najlepiej sprawdzają się przy produkcji swojskich kiełbas, natomiast cieńsze umożliwiają wytwarzanie kabanosów;
– masowość produkcji – elektryczne modele skracają czas wyrobu wędlin i proces ich mechanicznej obróbki, są zatem lepiej dostosowane do potrzeb większych zakładów produkcyjnych oraz masarni;
– częstotliwość wykorzystywania urządzeń – jeśli lewar do kiełbas używany jest jedynie okazjonalnie, nie ma sensu inwestować w drogie, zasilane elektrycznie urządzenie; lepiej zdecydować się na praktyczną nabijarkę ręczną.

Wysokiej jakości nadziewarka do kiełbas niekiedy jest też z powodzeniem używana do produkcji innych wędlin. Jeśli zatem dany zakład specjalizuje się w wytwarzaniu kiełbas, a wykonywaniem pozostałych wyrobów wędliniarskich zajmuje się sporadycznie, nie ma potrzeby zaopatrywania się w różne lewary. Jedna markowa nadziewarka do kiełbas w zupełności wystarczy.

Różne modele nabijarek doskonale sprawdzą się w określonych okolicznościach. Warto jednak mieć świadomość, że urządzenia elektryczne są znacznie droższe niż modele ręczne. Na ich zakup mogą sobie pozwolić jedynie duże masarnie, prowadzące produkcję na masową skalę. Dla osób prywatnych i niewielkich zakładów produkcyjnych najlepszym rozwiązaniem jest zatem ręczna nadziewarka do kiełbas.

Dodaj komentarz