Konkurs kulinarny rozstrzygnięty


W środę ogłosiliśmy konkurs, którego nagrodą jest zaproszenie do restauracji Bokeh. Trzynastka, czyli trzynasta odpowiedź poprawna  okazała się szczęśliwa dla  Pana Łukasza Jagiełło.  Od niedzieli można odebrać zaproszenie w restauracji po podaniu wysłanego na mail zwycięzcy hasła.

 

Do redakcji napłynęło bardzo dużo odpowiedzi, wiele z nich poprawnych, część z nich w części poprawnych. Nie było tych nie trafionych, a to pewnie z powodu tego, że każda paelle jest bogata w składniki, chociaż ta najbardziej klasyczna czyli valenciana nie ma ich zbyt wiele.

Poprawna odpowiedź. Miasto, z którego wywodzi się paella to Walencja, a skład najbardziej klasycznej paella valenciana totylko warzywa (najczęściej strączkowe) i mięso (drobiowe i królicze, czasami kacze) Istnieje odmiana w de marisco – zamiast mięsa są owoce morza. Jest jeszcze mixta, czyli połączenie obu poprzednich rodzajów.

Fot. J. Podolski

 

Dodaj komentarz