Karp w nowym wcieleniu


Jeśli Wigilia, to karp. Wielu nie wyobraża sobie bez tej ryby wigilijnej kolacji. Jest jednak spora grupa osób, dal których karp nie jest warunkiem koniecznym do wigilijnego menu. Powody są dwa, albo nie umiemy go zrobić lub nie mamy pomysłu jak go zrobić, albo też kupujemy karpie kierując się tylko ceną. Jak się okazuje później mimo, że karp tani, to jednak drogi, bo mimo wysiłku gospodyni domu goście podziubią i zostawią krzywiąc się na smak mułu. Ja z racji tej, że nie mam dostępu do karpia z pewnego źródła zastąpiłem go innymi rybami. Dla tych jednak, którzy są wierni karpiowi mam pomysł na to jak  go podać.

Karp jest zdrową rybą, nie tak bardzo tłustą, jak powszechnie przyjęło się uważać. Porcja 100g tej ryby zawiera jedynie 4-6 proc. tłuszczu oraz wiele pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Poza tym wiele witamin B i D oraz selenu, cynku czy potasu. Między innymi dlatego karp nie powinien być ignorowany przez osoby dbające o zdrową dietę. Dodatkowo ta ryba podana w galarecie dostarcza więcej wartości odżywczych i jest nawet trzy razy mniej kaloryczna niż smażona. Porcja 100g karpia w galarecie to ok. 60 kcal, smażonego zaś to ok. 180 kcal.

Karp w galarecie z żółtym serem – prosty, smaczny i piękny
W Wigilię warto zaserwować tradycyjnego karpia, ale w trochę innym wydaniu niż zwykle. Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży, zdrowy i niebanalny – spożywamy go przecież od święta. A przepisów na przyrządzenie tej ryby jest dziś bez liku, dlatego forma i sposób jej podania nabrały jeszcze większego znaczenia niż dotychczas. Karpia należy przygotować tak, aby był pysznyi zadowolił nawet jego sceptyków, nie pachniał nieprzyjemnie i nie zawierał ości. Z pewnością taka właśnie jest królewska ryba w galarecie. Dzięki dodatkom, kolorowym warzywom i żółtemu serowi, które wzbogacają potrawę, karp znakomicie prezentuje się na świątecznym stole. Z powodzeniem może zająć jego centralną część i być podawany już na początku kolacji.

– Karpia w galarecie, tradycyjne danie wielu domów, można urozmaicić żółtym serem. Jego smak uwydatni ser Edamski o orzechowej nucie, a cała potrawa nabierze świątecznego wyglądu i zrobi ogromne wrażenie na pozostałych domownikach i przybyłych gościach – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Karp w galarecie z żółtym serem Edamskim MSM Mońki, przepis przygotował Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki
Składniki: włoszczyzna, 1 średni karp, sól, biały pieprz do smaku, kilka plastrów żółtego sera Edamskiego, natka z pietruszki, żelatyna, cytryna
Jak to zrobić: Warzywa pokrój w cząstki, rybę poporcjuj, zalej wodą, osól, gotuj razem z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru. Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.
Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki. Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk. Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.
Dobra rada: Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych.

 

Dodaj komentarz