Początek tegorocznej jesieni był niezwykle ciepły i przyjemny, ale niestety wraz z upływającym czasem pojawiły się deszczowe i zimne dni. Takie, kiedy nie będziemy chcieli wychylić nawet nosa spod kołdry. A gdy już wyjdziemy z łóżka, pójdziemy do pracy to cały dzień będziemy marzyć o powrocie do domu i pysznym, rozgrzewającym obiedzie. Najlepiej szybkim w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się wtedy warzywne curry, które rozgrzeje nas od środka, a zawarta w nim kurkuma ochroni przed przeziębieniem.
Poniżej znajdują się dwa przepisy na zupełnie różne curry warzywne – oba pyszne i warte wypróbowania!
Curry z białą rzodkwią i batatami
Składniki na 4-5 porcji:
1 biała rzodkiew
3 cebule
2 bataty
200 g boczniaków
1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki
1 pęczek natki pietruszki
masło klarowane/olej kokosowy do smażenia
200 ml mleka kokosowego (można zastąpić 30% śmietanką)
1 i 1/2 łyżeczki łagodnej pasty curry
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
pieprz
sól himalajska/ kłodawska
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski i wszystko podsmażamy. Boczniaki i rzodkiew kroimy w cienkie paski, a następnie dodajemy do cebuli i papryki. Warzywa dusimy aż zmiękną i kolejno dodajemy przyprawy i mleko kokosowe. Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do curry dodajemy bataty i dolewamy tyle wody, aby bataty mogły się ugotować. Gdy zmiękną dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą do smaku. Podajemy z ryżem bądź z pieczywem.
Curry z białych warzyw ze smażonymi bananami
Składniki na 3 porcje:
2 duże korzenie pietruszki lub 3 średnie
1/2 dużego selera
250 ml mleka kokosowego (można zastąpić 30% śmietanką)
1/2 szklanki wody
1/2 łyżki łagodnej pasty curry
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
2 banany
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
2 łyżki mąki z ciecierzycy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie podsmażamy je na oleju lekko soląc. Warzywa podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie w małym rondelku rozgrzewamy olej. Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na złoty kolor i odsączamy je na papierowym ręczniku, a następnie przekładamy banany na talerzyk tak, by się nie stykały, bo się skleją. Do gotujących się warzyw wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem. Curry gotujemy jeszcze około kwadrans. Jeśli wolicie lekko zagęszczone curry posypcie je na wierzchu 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, porządnie wymieszajcie i zagotujcie. Mąka z ciecierzycy podkręci żółty kolor potrawy i delikatnie zagęści danie. Curry podajemy z plastrami smażonych bananów na wierzchu i np. w towarzystwie ryżu.
Anna Szewczak
Jestem położną, której pasją jest gotowanie w zgodzie z naturą oraz karmienie innych. Gotowanie od zawsze sprawiało mi wiele radości, dlatego postanowiłam dzielić się swoimi przepisami na zdrowe, wegetariańskie dania. W styczniu 2015 roku założyłam blog Good changes – z miłości do kuchni wegetariańskiej (goodchanges.pl) czyli dobre zmiany, na którym prezentuję swoje przepisy. Aktualnie jestem mamą na pełen etat i pełnowartościowe, domowe jedzenie to dla mnie podstawa w dbaniu o zdrowie mojej rodziny.