Dobra kuchnia i wina z Mierzęcina


Restauracja Firlejka dała się już poznać na poznańskim rynku tym, że swoim gościom serwuje dania kuchni wielkopolskiej i polskiej. Szef kuchni Piotr Wiśniewski przygotował już dwie karty, które preferują nasze regionalne dania. Firlejka jest także w kapitule Poznańskiego Klubu Biesiadników. Przyszedł więc czas na wprowadzenie do karty win polskich trunków z Pałacu Mierzęcin.

firlejka wino– Dania polskiej i regionalnej kuchni spowodowały, że postanowiliśmy naszą ofertę win wzbogacić o te pochodzące z polskich winnic. Szukaliśmy wina z klasą, ale także takiego, które było by bliskie nam terytorialnie. Nasz doradca win Łukasz Giżelski zaproponował nam etykiety z Mierzęcina. Co prawda to taka trochę „naciągana” Wielkopolska, ale leży tuż za granicami naszego regionu – mówi Anna Gajek, współwłaścicielka Firlejki.

Jak się okazało, o polskie wina coraz częściej pytali też goście restauracji. Nie sposób było pozostać obojętnym na to zainteresowanie. Wina wskazał i wybrał sommelier współpracujący na stałe z lokalem, Łukasz Giżelski.

– Zdecydowaliśmy się na wina z Mierzęcina, bo oferują one odpowiednią jakość i dobrze będą się komponować z daniami serwowanymi w Firlejce. Wybraliśmy dwie etykiety z rocznika 2015 NOOLE ROUGE i NOOLE BLANC. Jeśli te wina przypadną gościom do gustu, planujemy wprowadzić kolejne polskie wina z tej winnicy – mówi Łukasz Giżelski.

Winnica położona jest nad Jeziorem Mierzęcińskim i zajmuje obszar 6,75 ha, co plasuje ją w czołówce polskich winnic jeśli chodzi o wielkość uprawy. Pierwszych nasadzeń dokonano w 2004 roku. Obecnie ponad 27 tysięcy krzewów winorośli rośnie na rozległym, łagodnym zboczu o orientacji południowej i południowo-zachodniej, jak i terenie płaskim, na wysokości około 60 m n.p.m. Obecnie uprawianych jest 19 szczepów, głównie odmiany winorośli białych Kernling, Riesling, Solaris i Seyval Blanc oraz czerwonych Rondo, Regent i Zweigelt. Są również niewielkie ilości hybryd takich jak: Sibera, Bianka, Hibernal, Muskat Odesski, Biona, i Merzling.

Noole rouge – Starannie wyselekcjonowane owoce odmian czerwonych przyczyniły się do powstania tego wyjątkowego kupażu, który urzeka swoją owocowością, rubinową barwą, bogactwem tanin i garbników. Nowatorskie połączenie dwóch flagowych odmian, Rondo i Regent, weszło na stałe w skład win z Pałacu Mierzęcin.

Noole blanc – flagowy kupaż odmian białych Winnicy Pałac Mierzęcin. Wyraźny aromat owoców tropikalnych oraz kwiatów róży. Delikatna kwasowość została zbalansowana naturalnym cukrem resztkowym co sprawiło, że wino to nadaje się do połączeń z lekkimi potrawami z ryb i drobiu.

– Serdecznie zapraszamy. Wino sprzedajemy na butelki, po 120 złotych – mówi Anna Gajek.

JULIUSZ PODOLSKI – Smaczny Turysta

de’GUSTATOR PR

Poznański Klub Biesiadnika

Dodaj komentarz