Dlaczego Polacy kochają Sushi?


Obserwując nowo powstające w kraju restauracje, nie sposób nie zauważyć, że coraz częściej są to restauracje serwujące kuchnię japońską, którą Polacy zdecydowanie pokochali. I choć kuchnia wschodu jest dość egzotyczna, a Polacy to tradycjonaliści popularne w Kraju Kwitnącej Wiśni sushi ma w naszym kraju stale rosnące grono zwolenników — z czego to wynika? Za co Polacy lubią sushi?

Moda na zdrowe jedzenie, a sushi

Kilka lat temu nikt w Polsce nie przywiązywał szczególnej wagi do tego, czy przygotowywane przez niego posiłki są zdrowe, dieta kojarzyła się nam wyłącznie z odchudzaniem, a gotowanie miało być przede wszystkim szybkie i tanie. Czasy się jednak zmieniły i aktualnie Polacy coraz częściej chcą i z powodzeniem prowadzą zdrowy tryb życia, który oprócz aktywności sportowej wiąże się również ze zdrowym jedzeniem. Szukamy ciekawych przepisów, informacji o produktach i potrawach, które warto włączyć do swojego jadłospisu i….trafiamy na sushi!

Dlaczego sushi jest zdrowe?

Sushi to przede wszystkim świeże, głównie surowe ryby z różnymi dodatkami. Osobom interesującym się zdrową dietą nie trzeba tłumaczyć, że ryby to bardzo ważny element zdrowej i zbilansowanej diety — sushi natomiast wpisuje się w ten schemat idealnie. Sushi to przede wszystkim bogactwo białka, cennych witamin A, B, E oraz pierwiastków takich jak magnez, wapń czy żelazo. Kolejną ważną sprawą są nienasycone kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają przede wszystkim na nasz układ odpornościowy, jak również na stan naszej skóry, co doceniają szczególnie kobiety. Algi i wodorosty, które również obecne są w składzie tej japońskiej potrawy, poprawiają trawienie, wzmacniają kości (co jest szczególnie ważne w przypadku osób narażonych na osteoporozę) oraz przeciwdziałają chorobie cywilizacyjnej, jaką jest miażdżyca. Sushi to jednak nie tylko algi i surowa ryba to również specjalnie zaprawiany octem ryż. Tak przygotowany ryż ma silne działanie przeciwbakteryjne oraz przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi.

Kuchnia japońska to oprócz sushi również inne zdrowe potrawy takie jak np. ramen, a więc japoński rosół, który zarówno w Polsce, jak i na świecie robi podobną karierę jak sushi, czemu trudno się dziwić. Praktycznie cała kuchnia japońska to szereg smacznych i przede wszystkim zdrowych posiłków, czego potwierdzeniem są sami mieszkańcy tego kraju, wśród których trudno znaleźć osobę otyłą.

Sushi oraz inne specjały kuchni japońskiej to więc potrawy, które idealnie wpisują się w niezwykle pozytywny trend, a więc modę na zdrowe odżywianie i szczupłą sylwetkę. W efekcie tych zmian nasze jadłospisy również uległy transformacji, a my staliśmy się bardziej otwarci na nowości.

Sushi to nie tylko potrawa, to również swego rodzaju ceremonia

Powodem, dla którego sushi odnosi w Polce tak duży sukces, są jednak nie tylko oczywiste zalety zdrowotne, to również w pewnym sensie cała „otoczka”, jaka tworzona jest wokół jego przygotowywania i spożywania. Polacy traktują restauracje serwująca zagraniczne specjały, jako możliwość poznania kultury danego kraju, w co doskonale wpisują się lokale specjalizujące się właśnie w serwowaniu sushi.

Kultura jedzenia w Japonii jest niezwykle bogata w różnego rodzaju detale i elementy celebracji jedzenia, co nas Polaków po prostu fascynuje i to z pewnością jeden z wielu powodów, dla których pokochaliśmy kuchnię, która tak bardzo odbiega od znanych nam od wieków smaków.

Odwiedzając dobry lokal z kuchnią japońską, zdziwi nas wiele – po pierwsze najpierw dostaniemy wilgotny ręcznik, w który należy wytrzeć dłonie przed jedzeniem, ponieważ sushi można jeść rękoma. Ta kultura jedzenia nie tylko sztućcami to również jedna z wielu rzeczy fascynujących Polaków, w tej nieco wciąż egzotycznej dla nas kuchni. Kuchnia japońska to też doskonała forma na spędzenie czasu z przyjaciółmi czy rodziną, co wynika z tego, że sushi jemy powoli, celebrujemy każdy kęs i doceniamy smaki.

Sushi – danie, które możesz samodzielnie przygotować w domu

Co ważne sushi to danie, które każdy z nas samodzielnie może przygotować w domu, co również sprawia, że popularność tego dania rośnie — nie jest ono już dostępne tylko i wyłącznie dla elit, ale pozwolić sobie może na nie praktycznie każdy.

Jego przygotowanie może być znakomitą zabawą podczas spotkań w gronie znajomych lub rodziny. Choć jeszcze do niedawna wielu z nas wydawało się, że to drogie danie jest niedostępne dla przeciętnego człowieka, to okazało się, że nic bardziej mylnego. Obecnie uczestnicząc w warsztatach lub oglądając filmiki instruktażowe, możemy się nauczyć przyrządzać je sami, dzięki czemu sushi stało się potrawą zdecydowanie bardziej dostępną. Wszystkie produkty, które są niezbędne do przygotowania sushi, znaleźć można obecnie w każdej z większych sieci handlowych, a wiele z przypraw wykorzystanych podczas jej przyrządzania można później użyć do wzbogacenia smaku domowych potraw. To właśnie coraz większa otwartość kulinarna Polaków oraz coraz silniejsza motywacja do eksperymentowania ze smakami sprawiła, że sushi stało się u nas prawdziwym fenomenem, czego dziesięć czy dwadzieścia lat temu nikt by się nawet nie spodziewał.

Sushi i cała kuchnia japońska to doskonała okazja na poznanie kultury tak całkowicie odmiennej od naszej i to właśnie w tym daniu kochamy – przenosi ono nas w nowy, magiczny świat, w którym smaki odgrywają zupełnie inną rolę, a jedzenie przyjmuje formę prawdziwej ceremonii.

Artykuł poleca japońsko-koreańska restauracja UMAMI SUSHI POZNAŃ

Dodaj komentarz