Andrzejki zbliżają się wielkimi krokami. Zabawa, wróżby i oczywiście dobre jedzenie- z tym kojarzy się ten dzień.
Uwielbiam lać wosk przez dziurkę od klucza- to taka radosna zabawa. Pamiętam też wszystkie wróżby andrzejkowe organizowane w szkole, a od kilku dobrych lat Andrzejki to dla mnie świetna okazja do spotkania z przyjaciółmi i wspólnej zabawy. Osobiście uwielbiam andrzejkowe domówki, podczas których mogę serwować smakowite i zaskakujące przekąski.
Jeśli Wy także zostajecie w domu i zapraszacie do siebie gości, a nie macie jeszcze pomysłu na ciekawe menu to wypróbujcie koniecznie przepisy na roladki z marchewki lub bakłażana. A jeśli chcecie totalnie zaskoczyć znajomych to zaserwujcie ziemniaczane sushi.
Marchewkowe roladki z cebulą i awokado
Składniki:
2-3 marchewki
1 duża czerwona cebula
1/2 awokado
oliwa z oliwek
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia układamy na nim plastry marchewki, skrapiamy je oliwą i pieczemy ok. 10-13 minut. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Awokado obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do cebuli, gdy jest już miękka. Smażymy około minuty, całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z upieczonych plastrów marchewki formujemy roladki, do których nakładamy farsz. Podajemy jako przekąskę na ciepło lub na zimno.
Roladki z bakłażana
Składniki:
1 średni bakłażan
3/4 szklanki orzechów włoskich
1 średnia marchewka
1 mała cebula
olej do smażenia
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
świeżo mielony pieprz
sól kłodawska
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które następnie oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. Gdy bakłażany puszczą sok osuszamy je papierowym ręcznikiem. Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Bakłażany smażymy po kilka minut z każdej strony, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Marchew ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Orzechy odcedzamy i blendujemy z podsmażoną cebulą na gładką masę. Doprawiamy kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Marchewkę podsmażamy 1-2 minuty i dodajemy do masy orzechowej. Dokładnie mieszamy. Na każdy z plastrów bakłażana nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w ruloniki.
Ziemniaczane sushi
Składniki:
3 średnie ugotowane ziemniaki
1 cebula
1/4 żółtej papryki
1/4 pomarańczowej papryki
1 pęczek natki pietruszki
masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia
4 arkusze nori
pieprz
sól kłodawska
Przygotowanie:
Cebulkę i papryki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ziemniaki rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków, następnie dodajemy podsmażone warzywa, sos tamari i doprawiamy do smaku. Na brzeg nori nakładamy ziemniaczany farsz i zawijamy dokładnie dociskając. Bardzo ostrym nożem kroimy nasze sushi na małe kawałki.
Anna Szewczak – zawodowo położna specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie miłośniczka kuchni wegetariańskiej, bezglutenowej, wielbicielka zdrowego odżywiania, a przede wszystkim mama, dla której żywienie w zgodzie z naturą to podstawa w dbaniu o zdrowie rodziny. Autorka wegetariańskiego bloga goodchanges.pl.